Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tak for et guddommeligt TV-show, da den hellige Frans kom forbi

»En visit fra en ældre, argentinsk mand med en fuldmagt fra det højeste er jo på niveau med en familiær begivenhed i kongehuset, og skal derfor dækkes på samme måde.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her i bandet synes vi, at krig er noget lort!« råbte Sanne Salomonsen i spidsen for Sneakers fra Orange Scene på Roskilde, engang i de tidligere 1980ere. Dette yderst modige budskab havde jeg faktisk glemt, indtil jeg tidligere på ugen fik det genopfrisket via danske TV-kanalers dækning af Kristi stedfortræder på jords besøg i Øresundsregionen.

Med en knap så kras retorik som Salomonsen benyttede Paven chancen og gentog, at fred er godt. Han tilføjede endda, at dialog også er godt. Han roste samtidig den humanistiske stormagt, hvis jord han stod på, for dens fornemme indsats for alverdens flygtninge.

En kompliment, der nok havde været mere præcis, hvis det var faldet for et år siden, inden den svenske statsminister, Stefan Löfven, ændrede dramatisk kurs og indførte grænsekontrol og lynfrøs forgængerens, Frederik Reinfeldt, åbne hjerter, med en argumentation, som han selv få måneder forinden udskammede som småracistisk og islamofobisk. Og hvor især skåningenes bekymringer for Folkhemmets forvandling til en rotterede i ordets ordbogskorrekte betydning blev stemplet som småfascistisk provinsialisme.

Men det er nok også mere bekvemt for Herrens stedfortræder ikke at være helt opdateret på svensk politik, hvor den politiske humanisme er løsrevet fra kristne forestillinger, men derimod forankret i den moderne multikulturalismes evangelium. På nær Sverigedemokraterne er trosfællerne i Kristdemokraterne Sveriges mest indvandrerkritiske parti.

Den ugudelige Ørestadsregion

Ifølge DR2 kunne vi næsten ikke overvurdere betydningen af Vorherres talsmands deltagelse i fejringen af Martin Luther Kings indførelse af konkurrence på kristendomsbranchemarkedet adskillige århundreder før sin fødsel.

Personligt har jeg den opfattelse, at konkurrence er sundt. Men tv-dækningen på både DR og TV2 gjorde mig klogere. Konkurrencen førte jo til krig. Den blev nu afsluttet ved, at Gud sendte sin talsmand til dialogkaffe på neutralt område i den ugudelige Ørestadsregion.

For et dansk journalistkorps, der i bedste fald rummer et stænk af luthersk kulturkristendom, er det selvfølgelig svært at få øje på, at Guds særlige udsending også pippede lidt om, at kristendommen er under pres, og at kristne er forfulgt mange steder i verden.

Den vinkel må selvfølgelig vige for det opsigtsvækkende budskab, at godt er bedre end dårligt. En visit fra en ældre, argentinsk mand med en fuldmagt fra det højeste er jo på niveau med en familiær begivenhed i kongehuset, og skal derfor dækkes på samme måde.

Tak for showet

Ikke blot fik vi følelsesmæssige indtryk fra begivenheden fra danskere, der overværede showet i Malmö. Vi fik også, som traditionen befaler ved royale højtider, reporternes egne bud på, hvad der havde været deres største oplevelse.

På TV2 News var en reporter endda så guddommeligt opstemt, at han i et interview med den svenske kulturminister fra Miljøpartiet, Alice Bah Kuhnke, tiltalte hende med De, og spændt ventede på at høre, hvad der var hendes største oplevelse ved mødet med katolikkernes hyrde.

Smågrinende ytrede hun naturligvis glæde over, at Gud via den gode Frans nu også bakker op om den fredsparole, som borgerne i det hedengangne DDR blev mindet om dagligt, som vores egen kronprins Frederik på en god dag ville kunne formulere klart, og som Sanne Salomonsen slyngede ud i ansigterne på mange tusinde flere mennesker, end der var til stede i Swedbanksarenaen i den østlige del af Greater Copenhagen.

Tak til både Gud og de danske tv-kanaler for et lys midt i det skandinaviske mørke.

Torben Steno er radiovært og musiker.