Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tag din tid, tag rigeligt af den og nyd livet

Konfirmationssæsonen står for døren, om lidt siger tusindvis af unge konfirmander ja til Gud, inden mange af dem bliver bestrøet af en gaveregn. Berlingske har bedt en række debattører om at skrive en kort tale til årets konfirmander. En af dem er journalist Sisse Sejr-Nørgaard.

Foto: DR/Presse Fold sammen
Læs mere

»Gør det du er bedst til«, er et godt udtryk.

Det blev desværre kidnappet af en bank, da du var lille. De omsmeltede det til et slogan og solgte lån og glade renter i årene op til det krak, som bl.a. er årsag til den usikkerhed, du ser i dine forældres øjne. Da misbruget var ovre, var udtrykket slået ihjel. Forpint og udvandet forsvandt de seks ord fra oprigtige og ikke ironiske samtaler. Men inden da gav det rigtig god mening: Gør det, du er bedst til.

I mange år troede jeg, at det handlede om at blive bedst til noget. Men at blive den bedste til noget kan have flere omkostninger i dit liv end et kviklån. De, som er de bedste, har i mange tilfælde ikke noget valg. Der er ikke andre veje for dem end den, som af uransagelige årsager er udstukket.

Sådan er det heldigvis ikke for os alle. Nogle af os skal finde ud af det først. Altså, hvad det, er vi er bedst til. Og vejen derhen kan være kringlet, lang og uhyre interessant.

Om ganske kort tid skal du tage stilling til, hvad du vil lave resten af dit liv. Godt, det ikke er mig.

Forstår du, da jeg var 14 år, var der ham her fyren, Thomas, som levede af at lave skiprogrammer på TV2. Du kunne placere en glasperle mellem hans nylonbeklædte knæ, skubbe ham ud over en klippe, og han ville komme ned i dalen med perlen placeret der, hvor du efterlod den. Og med flot hår.

Jeg ville som konfirmand have valgt Thomas Uhrskov-karrieren for resten af mit liv. Hell, det vil jeg stadig!

Men drømmen gled i baggrunden. Jeg fandt ud af, at jeg liiige skulle prøve at spille musik, gå kold i hjemmelavet vodka i en kibbutz, vaske fiskecontainere, skyde konfetti af på Maidan, bo i Mumbai, læse i San Francisco, droppe ud af min uddannelse, køre hyrevogn, køre hundeslæde i nordlys, bo med dragqueens i Berlin, få et par på hovedet i Esbjerg og opleve fredagsbøn på Tahrir-pladsen blandt andet.

Altimens jeg gjorde det, fandt jeg ud af, at jeg gjorde det, jeg er bedst til: At nyde livet. Og det synes jeg virkelig også, kære konfirmand, at du har fortjent.

Så tag din tid, tag rigeligt af den og nyd livet.

Klik på de fem links i artiklen for at læse de øvrige konfirmationstaler.