Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tænk, hvis Danmark havde mod til at afsætte 20 milliarder årligt til at kickstarte Afrika

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke russerne, der i sidste uge skabte død og ødelæggelse i London. Eller sidste år i Paris, i Belgien og hvor der ellers blev begået terror i Europa. Det er næppe heller russerne, der er skyld i, at allerede 22.000 i år har prøvet lykken over Middelhavet. Migranter og flygtninge. På jagt efter et bedre liv end det, de flygter fra.

Presset på Europa er enormt og vil endnu engang vokse, nu hvor foråret kommer. Et illegalt system, der også er Danmarks problem. Fra Italien driver de op, søger ikke længere asyl, men er her hemmeligt. Et parallelsystem, der ikke tæller i statistikkerne, men som tæller i et gråt og brutalt arbejdsmarked. De kommer fra Afrika

Alligevel taler danske politikere mere om russerne. Rusland som trussel. En delegation af toppolitikere var for 14 dage siden i Irak for at besøge de danske soldater. Og med de tilkendegivelser, der kommer fra politikerne i Irak, tegner der sig et flertal for flere penge til forsvaret.

»I den situation, vi står i, med et stadigt mere aggressivt Rusland, kommer vi til at bruge flere penge på forsvaret,« sagde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen efter besøget. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har på amerikansk TV åbnet for at styrke forsvaret med 20 milliarder kroner årligt. En fordobling. År efter år. Det er et enormt beløb.

 

Ingen tvivl om at Rusland er en udfordring. Men Europas største fjende er ikke Rusland. Et ustabilt Mellemøsten og Nordafrika påvirker Europa mere end noget andet. Med terror og mennesker, der vil herop – og som nu i stadigt større strømme kommer illegalt, helt ude af kontrol.

Sikkerhed handler ikke kun om militære bevillinger, men også af andre indsatser. At alene koble sikkerhed til øgede militærudgifter, er som at sætte kikkerten for det blinde øje. Med en afrikansk befolkning, der vokser eksplosivt, er det ikke større militærudgifter, men langt større udviklingsbudgetter, der er brug for.

 

Ved en sikkerhedskonference i München i februar foreslog Tysklands forbundskansler Angela Merkel netop dette, en ny »Marshallplan med Afrika«, der lægger op til et europæisk-afrikansk samarbejde for udvikling og fred.

Tyskland ved mere end noget andet land at genopbygning kan flytte og skabe mirakler. Tænk hvis Danmark og danske politikere havde mod nok til årligt at afsætte 20 milliarder mere til at kickstarte og genoprette af Afrika, fremfor at lade dem gå til mere militær.

 

Til efteråret er der kommunalvalg i Danmark. Ville det ikke være rimeligt at høre den danske befolkning? En vejledende afstemning hvor vi kan give vores politikere et svar på hvad vi prioriterer. Jeg synes det.

Mig bekendt er dansk forsvar lige nu både aktivistisk og fredsbevarende inden for allerede eksisterende rammer og bevillinger. Fremtidens forsvarsudgifter og ikke mindst det krav, USA og Nato har til Nato-medlemslandene om at øge forsvarsudgifterne til to procent af BNP, bør ikke bare blindt efterleves, hvis andet giver meget større og bedre mening.

Jon Stephensen er teaterdirektør, Aveny-T.