Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Svineindustrien taler udenom

Erik Larsen påstår, at vi ikke kan tackle problemet med MRSA, så længe man ikke gør noget i Øst- og Sydeuropa. Det er direkte vildledende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svineproducent Erik Larsen påstår 5. oktober, at jeg »giver dansk landbrug skylden for, at der i dag findes MRSA CC398 i det meste af verden«. Det er nu nok i overkanten. Det jeg sagde var: »Den danske svineindustri bidrager på den måde til at udbrede MRSA i andre dele af verden, hvor befolkningerne også rammes.« Jeg bygger udtalelsen på flg. kendsgerninger: Vi er den største eksportør af levende svin i EU. Vi eksporterer over 12 millioner dyr om året, hvoraf ni millioner statistisk set vil være smittet med MRSA. Hertil kommer eksport af 190.000 avlsdyr til 48 lande i hele verden. De bidrager også til spredning af MRSA ved at smitte de lokale avls- og produktionslinjer. Jeg ved ikke, hvor stort det danske bidrag er til det samlede MRSA smittetryk i verden, men det er i en størrelse, hvor man anstændigvis må gøre noget ved det.

Forsimplet kritik af MRSA- indsatsen

Erik Larsen siger, at han tager MRSA CC398 meget alvorligt. Det er fint, men vi savner at se handling bag ordene. Det er ikke nok at henvise til en 20 pct. reduktion i antibiotikaforbruget og et desinfektionsforsøg i en stald i Sønderjylland. Der skal meget mere til, herunder indgreb over for handel med levende smittede dyr og en 90 pct. reduktion i forbruget af antibiotika og zink.

Erik Larsen påstår, at vi ikke kan tackle problemet, så længe man ikke gør noget i Øst- og Sydeuropa. Det er direkte vildledende, mig bekendt importerer vi ikke svin fra disse lande. Alt det ovenfor beskrevne kan sættes i gang nu uden hensyn til udlandet – hvis man vil. Hans Jørn Kolmos, professor, overlæge, dr.med.