Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Svinder idiotien?

»Når man møder og taler med unge i dag, bemærker man ofte først og fremmest seriøsiteten.«

Kommentator byline: Tom Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Jeg så et klip på nettet fra åbningen af årets Big Brother-realityshow på Kanal 5. Oliver Bjerrehuus trådte ind ad døren, og straks var der fest. Flasker åbnede sig ad libitum, glas blev tømt, musikken spillede, letpåklædte kvinder vrikkede med måsen foran kameraet, og senere var der flere, der smed tøjet – eller det meste af det – og hoppede i spaen, hvori også sprang Oliver Bjerrehuus, dog på en måde, så han fik overbalance og faldt baglæns på hovedet i vandet, måske på grund af for meget af den fritflydende champagne. »Det er HELT vildt!, helt vildt!«, sagde en af de kvindelige deltagere til kameraet, mens en anden erklærede, at de allesammen ville nå at sove med hinanden, inden programmet er forbi.

Nu viser det sig så, at det muligvis er HELT vildt, helt vildt!, men seerne er ikke så vilde med at se på Big Brother-deltagernes udskejelser. Trods tilføjelsen af Bjerrehuus-kendisfaktoren. Under 100.000 så med på premieren, tallet faldt yderligere til det næste program, og det er et betragteligt drop i forhold til tidligere sæsoner. En del andre realityprogrammer oplever tilsvarende fald. Måske er der helt enkelt nogle TV-koncepter, som bare er ved at blive trælsomt trættende. Eller også er der noget væsentligere på spil.

Læs også: Fordummelsens milepæl

Når man møder og taler med unge i dag, bemærker man ofte først og fremmest seriøsiteten. Man fornemmer en ungdomsgeneration, der er vokset op midt i en krise. Som ved, der skal rykkes, hvis man selv ønsker at rykke sig eller rokke ved noget. Som gider arbejde. Som også mødes af stigende krav både i skolen og på ungdomsuddannelserne. Som bruger umådeligt mange kræfter på at nå nogle resultater. På en helt anden og mere målrettet måde end min generation gjorde, da vi var unge, og vi var sandt for dyden også vokset op under en krise dengang i 70erne og 80erne. Lad andre være bekymret for ungdommen og ungdomskulturen, jeg melder mig ikke under den fane. Der er masser af potentiale, og lige om lidt er det min generation, der bliver pustet i nakken af næste bølge, som vil frem i verden og gøre en forskel. Heldigvis.

Læs også: Med hængerøvsattitude på vej ind i fremtiden

Og så er der som modbillede den medieskabte ungdomskultur, som kommer til udtryk i realityprogrammerne og hele det univers, der er skabt omkring dem. Som naturligvis har et slags afsæt i en virkelighed, hvor danske unge har haft verdensrekord i alkoholforbrug, og hvor bymidterne flyder med glasskår en hvilken som helst fredag-lørdag-søndag morgen efter den forgangne nats dødsdruk. Men selv dét er jo en kultur, som er på retur. Færre unge drikker tidligt, drikker meget eller drikker tit. Men i realityprogrammerne er der fest fra morgen til aften, og deltagerne markedsføres i mange medier som stordrikkende, kokainsniffende, hjernedøde for- eller skræmmebilleder. Formentlig alene af den grund, at der er en fest- og underholdningsindustri, som har en interesse i denne markedsføring. Derimod næppe som et udtryk for, at danske unge generelt på mindste måde opfører sig som Oliver Bjerrehuus, Amalie og alle de andre realitystjerner. Tværtimod. Og nu gider ingen tilsyneladende heller se på disse forvrængede rædsler te sig vanvittigt længere. Vi har været der. Idiotien synes at svinde. Den ægte verden kalder, og sådan er det til hverdag heldigvis for de fleste unge i dag.