Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Sverigedemokraternas fremgang vil fortsætte

Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d. Københavns Universitet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige fik ny regering i går. Men det er den svageste regering, landet har haft i mange årtier. Den nye regering vil få usædvanlig vanskeligt ved at få sin politik igennem. Ganske vist har de to nye regeringspartier, Socialdemokraterna og Miljöpartiet De Gröna, nu fremlagt deres planer for, hvilken politik de har tænkt sig at føre. Men i praksis vil de ikke kunne få ret meget af den igennem. De råder kun over 138 af Riksdagens 349 mandater, altså langt fra de 175 mandater, der skal til for at have flertal. Og selv om de eventuelt skulle få Vänsterpartiets (som svarer til SF herhjemme) 21 mandater til at støtte en del af deres politik, er det heller ikke nok.

Selv om regeringen skulle overleve og have held til at blive siddende valgperioden ud (dvs. i de næste fire år) vil det være uden på noget tidspunkt at kunne føre den politik, som regeringspartiernes vælgere ønsker. Regeringen vil blive nødt til at forsøge at lave det ene kompromis efter det andet med mindst ét af de borgerlige partier.

DER ER DERFOR lagt i kakkelovnen til yderligere fremgang for Sverigedemokraterna ved næste valg. Baggrunden for den nye regerings vanskelige situation er, at man har dannet en rød-grøn regering, uden at der er et rødt-grønt flertal i Riksdagen. Fordi de fire borgerlige tidligere regeringspartier ikke vil samarbejde med Sverigedemorkaterna og derfor har overladt initiativet til Socialemokraterna. Konsekvensen er, at vi i de kommende måneder vil se en voksende politikerlede i Sverige, da landet vil have en rød-grøn regering, der gang på gang vil blive beskyldt for at føre en alt for blå politik (ligesom herhjemme). Mange af Socialdemokraternas og Miljöpartiet De Grönas vælgere vil blive utilfredse, og det samme vil komme til at gælde de fire borgerlige tidligere regeringspartiers vælgere, som på deres side ikke mener, at den politik, der vil blive ført, vil være tilstrækkeligt blå.

Derfor vil yderligere mange vælgere fra både Socialdemokraterna og de gamle borgerlige partier med stor sandsynlighed i protest begynde at stemme på Sverigedemokraterna, så partiet ved det næste valg vil gå endnu mere frem, end vi har set det ved det netop overståede valg. Her gik partiet fra 6 pct. (ved valget i 2010) til nu 13 pct. af stemmerne.

PARTIET SLOG ALLEREDE i 2010, men i endnu højere grad ved valget her i september, igennem som et parti, som fik stemmer i alle dele af landet og blandt alle typer af vælgere (alle aldersgrupper, alle typer erhverv osv.) I modsætning til tidligere, hvor partiet primært fik stemmer i Skåne og blandt en lille gruppe af helt unge og ældre mandlige vælgere uden særlig meget uddannelse. Nu er Sverigedemokraterna blevet et bredt folkeparti, ligesom de øvrige store partier, og dette vil - i kombination med tilstedeværelsen af den nye, historisk svage svenske regering - få en selvforstærkende effekt, hvor endnu færre vælgere i fremtiden vil have betænkeligheder ved at stemme på partiet, fordi de kan se, at så mange andre også gør det.