Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Svensk valggyser i sigte

Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige er på vej mod et af de mest spændende valg i nyere tid. Om blot 2 ½ måned går svenskerne til valg, og det store spørgsmål er her, om det vil lykkes de borgerlige partier at følge op på deres historiske valgsejre i 2006 og 2010, som betød, at Socialdemokraterna for første gang i mange år blev sat fra magten. Eller om den rød-grønne blok med Socialdemokraterna i spidsen vil generobre flertallet i Riksdagen og dermed reducere den borgerlige regeringsperiode til en parentes i historien (om end en temmelig lang én af slagsen).

I øjeblikket ser det ifølge meningsmålingerne ud til at blive næsten dødt løb mellem de rød-grønne og de blå partier. Vel at mærke, hvis man regner de fremstormende Sverigedemokrater med til de blå partier. Partiet, som nærmest kan betegnes som en pendant til Dansk Folkeparti, ser nemlig ud til med sin fremgang i meningsmålingerne at kunne blive det parti, der måske kan redde statsminister Fredrik Reinfeldt fra at tabe regeringsmagten. Samtlige fire borgerlige regeringspartier, og navnlig Reinfeldts eget parti, Moderaterna, står ellers til en tilbagegang. Men Sverigedemokraterna fortsætter deres fremgang.

Det paradoksale er således, at det parti, som alle de øvrige partier, inklusive de fire borgerlige regeringspartier, elsker at tage afstand fra, for ikke at sige hade, kan blive det parti, der kan gå hen at sikre de borgerlige en ny regeringsperiode.

De fleste af de seneste målinger peger på, at Socialdemokraterna vil få et lille flertal sammen med Vänsterpartiet (som svarer til SF) og Miljöpartiet De Gröna. Men der skal ikke flyttes ret mange stemmer, før det er de blå partier (inklusive Sverigedemokraterna), der alligevel løber med valgsejren. Der er næppe tvivl om, at Sverigedemokraterna vil gå frem ved valget. Men det, der bliver det udslagsgivende, vil være størrelsen af partiets fremgang. Med andre ord, hvor mange af de traditionelt socialdemokratiske vælgere, Sverigedemokraterna i de næste par måneder vil få held til at hive hen over midten - og over til den blå blok.

Sverigedemokraterna er som regel undervurderet i meningsmålingerne. På grund af den negative omtale, de altid får i de fleste medier og blandt politikerne fra de øvrige partier, som bevirker, at færre vælgere, end de, der reelt har tænkt sig at stemme på dem, tør sige det, når de bliver ringet op af en person fra et meningsmålingsinstitut. Derfor kan Sverigedemokraternas fremgang ved dette valg meget vel vise sig at blive meget større, end de aktuelle meningsmålinger tyder på, så Reinfeldt alligevel i sidste øjeblik, trods sin upopularitet, kan komme til at beholde statsministerposten.

Men i givet fald vil valget også blive begyndelsen på en ny epoke i svensk politik, hvor de borgerlige regeringspolitikere bliver nødt til at gøre op med sig selv, om de skal fortsætte med at lægge afstand til deres stadigt fremadstormende støtteparti, eller om de skal bryde med alle svenske traditioner og indlede et nærmere samarbejde med dem.

De næste måneders politiske debat vil derfor blive helt afgørende for Sveriges videre historie.