Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Svendborg-sagen: Læge-journaler gavner både patienter og medarbejdere

Modelfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var udfordringer med arbejdsmiljøet på den Fælles Akutmodtagelse på Svendborg Sygehus i 2013. Det har ledelsen på OUH flere gange erkendt i mediedækningen af den tragiske, såkaldte Svendborgsag. Sagen er omdrejningspunktet for debatindlægget »En dag i mit fejlbehæftede lægeliv« bragt i Berlingske 18. oktober og skrevet af overlæge Anne Bastholm Blicher fra Psykiatrien i Region Midtjylland.

Når Blicher alligevel påstår, at vi har benægtet det og forsøger at løbe fra vores ansvar, skal forklaringen nok findes i, at vi som ledelse i mediernes dækning af sagen bliver bedt om at kommentere forhold i både fortiden og nutiden på to forskellige afdelinger på hospitalet. Vi kan eksempelvis se, at vores svar på spørgsmål om aktuelle arbejdsforhold i Medicinsk Afdeling M/FAM Svendborg af nogle bliver opfattet som en udtalelse om forhold på Kirurgisk Afdeling A i Odense.

Vi står som ledelse ved vores ansvar. Meget er sket i Svendborgs Fælles Akutmodtagelse siden 2013. Afdelingen er blevet lagt sammen med den medicinske afdeling, der er kommet ny ledelse, og Arbejdstilsynet har godkendt vores handleplaner for at forbedre arbejdsmiljøet.

Vi forholder os til dommen

Aktuelle data fra Kirurgisk Afdeling A, hvor den dømte læge i Svendborgsagen var ansat, viser også, at patientsikkerheden er i orden.

Vi skal som ledere understøtte lægernes mulighed for at tage ansvar. Som hospitalsledelse arbejder vi derfor hele tiden for, at vores journalsystemer bliver endnu bedre til at håndtere nem og tidstro registrering. Det er til gavn for både patienter og samarbejdet personalet imellem.

Vi er kede af, hvis dommen har gjort vores yngste læger utrygge, men retssystemet har, i alt fald foreløbig, taget stilling. Vi må som arbejdsgivere forholde os til dommen, og som vi læser den, udvider den ikke kravet til dokumentation, men understreger behovet for at journalisere af hensyn til patientsikkerheden.

Så længe lovgivningen er, som den er, mener vi faktisk ikke, at det er at fralægge sig ansvar, når vi opfordrer vores medarbejdere til at journalisere. Det er at varetage både vores medarbejderes og vores patienters interesser.

Derfor ser vi også frem til at høre, hvad der kommer ud af den drøftelse med Lægeforeningen, som Danske Regioner har annonceret for at afklare de principielle konsekvenser af dommen.