Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

SU sikrer Danmarks fremtid

At skære i SU er blot endnu en skatteforhøjelse. Det vil i det lange løb skade Danmark, for hvad skal vi leve af, hvis ikke vores veluddannede ungdom.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg kan endnu en gang læse om, hvordan man ønsker at skære i SU.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs ytrer i Berlingske 29. august, som i øvrigt så mange andre, at Danmark har et af de mest generøse SU-systemer, hvorfor det er naturligt at SU er til debat i forhold til besparelser på området.

Der er ingen tvivl om at SU er et »generøst« system, men det er det, fordi vi har et af verdens højeste skattetryk. Vi betaler til SU-systemet via vores skat, og jeg betaler med glæde min skat for at sikre Danmarks ungdom uddannelse og dermed Danmarks fremtid. Vi sikrer via vores generøse SU, at alle, nogenlunde, har lige adgang til uddannelse, i meget højere grad end størstedelen af vores omverden.

Der er ingen tvivl om, at hjemmeboende gymnasieelever fra middelklassen eller velstående hjem, ikke har brug for SU/»Café-penge«, men der er også unge for hvem SU er en betingelse for, at de kan tage en ungdomsuddannelse.

At skære i SU er blot endnu en skatteforhøjelse. Det vil i det lange løb skade Danmark, for hvad skal vi leve af, hvis ikke vores veluddannede ungdom, de kloge hoveder som ikke kun findes blandt dem, som selv kan finansiere kandidatgraden, men også blandt dem, som vil vælge kandidaten fra, fordi de ikke får SU, som er et af de mange forslag til reduktion i SU?

Jeg har meget svært ved at acceptere, at vi betaler vores skat til den store fælles kasse, som så forvaltes således, at pengene fosser ud i den ene ende ved uagtsomhed, sløseri, inkompetence og rod (læs Skat), og en af metoderne er at skære i SU, som er essentiel for Danmarks fremtid som et land med en konkurrencefordel og i forhold til Danmark som et land, hvor der er næsten lige mulighed for uddannelse for alle.

Barbara Lennox-Hvenekilde

Alemannengasse 51

4058 Basel, Schweiz