Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Stress – når chefen svigter

Jeg synes, at vi skulle indføre en ny regel. Hver gang en medarbejder går ned med stress, så skal den nærmeste leder fyres på gråt papir. For det er i virkeligheden ham eller hende, der slet ikke magter sit job.

Modelfoto: Jeppe Carlsen/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efterhånden har jeg oplevet det flere gange.

Der var dengang min kollega præsenterede mig for sin kone, som jeg aldrig havde mødt, og hun så så syg ud, at jeg tænkte, at det alligevel var mærkeligt, at han var gift med et decideret nervevrag. Et år senere mødte jeg hende igen, og pludselig så hun helt anderledes ud. Hun var gået ned med stress efter at have arbejdet i det offentlige, men nu havde hun – efter familien var flyttet på landet, og hun havde skiftet job – genvundet sin tidligere styrke. Hun lignede en af de millioner, der er fosset ud fra Skat. Og hun nød sit nye arbejde.

Så er der min veninde, hvis verden pludselig stoppede – fra det ene sekund til det andet – ude i Kastrup Lufthavn. Hun kunne ikke gå om bord på flyet, da hun endelig skulle på ferie. Det skal forstås rigtigt. Hun kunne ikke. Da hun kom hjem faldt hun sammen. Og de følgende tolv måneder var ét langt, kontinuerligt behandlingsforløb bestående af psykologsamtaler, psyko-edukation, mindfulness-timer, styrkestræning, tai-chi, varmtvandsbehandlinger, timer afsat til at være i naturen og så videre og så videre. Hun droppede til sidst ideen om at vende tilbage til jobbet i en af vores mest fornemme nationale kulturinstitutioner, fordi det var angstprovokerende bare at tænke på at se indbakken i øjnene igen. Nu har hun i en moden alder skiftet spor og studerer på en videregående uddannelse. Hun ligner et helt nyt menneske.

Og nå jo. Der er jo for resten også mig selv. Og historien om, hvordan det – da jeg arbejdede i et ministerium – til sidst blev det for meget. Jeg trængte til en pause – og jeg var efterhånden desperat. Jeg spurgte min læge, om han kunne sygemelde mig med stress, så jeg kunne få lidt fred. Han ville dog først høre lidt om min aktuelle situation. Og den beskrev jeg så. Jeg forklarede, hvordan min nærmeste chef det ene øjeblik bad mig om at arbejde i mere end 24 timer i træk, mens han det næste tilbød, at jeg kunne arbejde hjemme. Men hvis jeg udnyttede min mulighed for at arbejde hjemme, havde det »konsekvenser«. Til sidst anede jeg ikke, hvordan man kunne gøre manden tilpas. Min læge var ikke i tvivl.

»Jeg kan ikke give dig en fingeret sygemelding med stress,« sagde han.

»Hvorfor ikke?«

»Fordi det, du beskriver, er en umulig arbejdssituation. Og du har i øvrigt alle symptomer på at være i de første faser af det, vi kalder at gå ned med stress – altså det, der i gamle dage hed et nervesammenbrud. Og jeg kan ikke så godt lade som om, at du har stress, når du faktisk har stress.«

Den dag for snart mange år siden forbød min læge mig ligefrem at møde på arbejdspladsen nogensinde igen. For, som han sagde, så var det jo den samme arbejdsplads. Med den samme chef.

Historien er nemlig altid den samme. Folk går ned med stress – og de skifter arbejde. Men arbejdspladsen, som gjorde, at de gik ned med stress, den kører videre. Så ansætter man nogle andre. Og i mange tilfælde går de også – til sidst – ned med stress.

Jeg synes, at vi skulle indføre en ny regel. Hver gang en medarbejder går ned med stress, så skal den nærmeste leder fyres på gråt papir. For det er i virkeligheden ham eller hende, der slet ikke magter sit job.

Nogle vil måske spørge, hvor de borgerlige dyder kommer ind, når det handler om stress? Svaret er, at der – i et klassisk borgerligt samfund – følger pligter med privilegier. De pligter forsømmer mange ledere i dag. Og det er den egentlige tragedie, når folk går ned med stress.