Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Storm på debathavet

»Så er der naturligvis Dansk Folkeparti, som heller ikke sådan er til at stille tilfreds. De vil helst ikke nøjes med mindre end en skulder-ved-skulder kæde af hærdebrede politifolk langs hele den dansk-tyske grænse.«

Foto: Rune Evensen. Bente Dalsbæk.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke nemt at være statsminister i Danmark lige nu. Det har såmænd nok ikke føltes særlig nemt at være statsminister nogensinde, medmindre man altså besad daværende Poul Schlüters lyse sind, da han i 1983 erklærede, at »det går ufatteligt godt.«

Lars Løkke indførte mandag en slags grænsekontrol light i forlængelse af, at Sverige måtte lave den helt store mentalgymnastiske øvelse, krydse de ellers udbredte arme foran sig og lukke af mod Danmark. Eller rettere forsøge at begrænse tilstrømningen af asylansøgere og migranter.

Derefter prøvede Lars Løkke at vikle sig ud af den Catch 22, han og regeringen stod i. Havde Løkke ikke gjort noget, da Sverige lukkede grænserne, havde han fået prygl. Nu får han selvfølgelig prygl for at gøre noget, men med forskellige begrundelser:

Nogle kritiserer beslutningen, fordi der ikke var en »ukontrolleret tilstand« ved grænserne, som de Radikale bemærkede. Hvilket ville være absurd at vente på, for hvad ønsker de Radikale egentlig af dramatiske scener ved grænsen, før de Radikale selv ville tage affære? Jeg går da ikke ud fra, at der skal desperate scener a la Calais til?

Under den tidligere statsminister heppede Enhedslisten egentlig på lidt på grænsekontrol, men under den nuværende statsminister er partiet alligevel ikke helt varm på ideen og så hellere en fælleseuropæisk løsning – trods sit ellers meget stramme forhold til EU. Men til festlige lejligheder dur det åbenbart.

Så er der naturligvis Dansk Folkeparti, som heller ikke sådan er til at stille tilfreds. De vil helst ikke nøjes med mindre end en skulder-ved-skulder kæde af hærdebrede politifolk langs hele den dansk-tyske grænse. Eller måske ligefrem noget med mørtel og pigtråd?

Alle har de travlt med, hvad man skulle have gjort i stedet og helst for længe siden; samtidig med, at man et halvt døgn efter konstaterer, at det, regeringen gør, ikke virker.

Statsministeren har taget bestik af situationen lige nu, siger han. Dog er det også kommet frem, at man muligvis ikke helt har taget bestik af situationen nede i Bayern ved den tysk-østrigske grænse, hvor man tilsyneladende er begyndt at vende mennesker rundt, og dermed ikke i retning af den danske grænse. Lidt flere telefonsamtaler med Mutter Merkel ville sikkert være gavnligt, ja, måske ligefrem få nogle møder i kalenderen med andre statsledere med hænderne fulde af de samme problemer.

 

Men inden statsministeren når så langt, er der godt gang i både ordførere og meningsdannere, der som drevne drama-dirigenter svinger taktstokken over debathavet, så der kommer skum på toppen af bølgerne, og stormen kan rase så voldsomt som muligt. Så voldsomt, at alle løsninger, realpolitiske drøftelser og ikke mindst mulighederne for at tage medansvar for, hvad der skal ske i situationen, hvis udvikling ingen kan spå om, drukner. Imens drukner den syriske befolkning for øjnene af os. Ikke bare dem, der krydser Middelhavet. Men især den syriske befolkning. Millioner af internt fordrevne og i lejrene i landene omkring Syrien. De drukner desværre stadig i de vestlige regeringers ligegyldighed.