Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Storhed står for fald?

Bylinefoto: Mads Lebech. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

Grækenland har fået ny regering baseret på de politiske yderpoler. Samtidig har chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, sat seddelpressen på overarbejde. Nu skal der pumpes milliarder af euro ud for at stimulere forbrug og vækst. Forbilledet er den amerikanske økonomiske genopretningsmodel. Men dér har det taget mange år.

Det bliver heller ikke en snuptagsløsning for den nye græske regering. Den er nærmest blevet valgt på at lade landet og grækerne bevæge sig bevidstløst dybere ind i fornægtelsens rum og med det mere end naive håb, at mangeårig uansvarlig politisk ledelse, overforbrug og manglende værdiskabelse kan knipses væk, mens man mumler en besværgelse mod EU, som var der tale om Dyret i Åbenbaringen.

Læs også: Ny græsk regering vil lægge pres på EU

Inden mørket helt lader sig sænke, er det dog værd at erindre udtrykket om at »penge ikke er alt«. De som bruger vendingen har dog som regel ikke prøvet at mangle noget. Men taler vi om, hvordan det kan lykkes at vende udsigten til en slidsom tilværelse alene baseret på hårdt fysisk arbejde, afhængighed af vejret og priserne på appelsiner, ja, så var det ikke pengene i sig selv, der flyttede Californien og Silicon Valley. Det var mennesker, idéer, innovation og entreprenørskab.

En af Silicon Valleys visionære pengemænd fra den berømte Sand Hill Road, hvor investorerne, der har styr på tilværelsen, har deres kontor, har netop igen besøgt Danmark. Ikke med pengesække, men med masser af gode impulser. Og ikke alene fordi han elsker de danske bagermestres »træstammer«. Det er med hjælp fra sin danske hustru gennem mere end 30 år, at Shomit Ghose har dannet sig et kærligt billede af vores udfordringer set fra »over there«. Og uanset hans velpolerede høflighed, kan han ikke lade være med at blafre lidt med faresignalernes fane.

Det dystre billede tegnes af dem, som ikke er omstillingsparate, men blot »sidder i deres trygge magt«. Han kalder det »The Detroit Moment« med henvisning til, at Detroit fra at være den by i USA, som havde den højeste indtægt per indbygger i 1960erne, ved at insistere på at fortsætte som altid, med samme forretningsmodel, sammen med de amerikanske benzinslugere gik bag om dansen og i dag er blandt de fattigste og mest udsigtsløse områder i Staterne. I samme periode gik Silicon Valley fra appelsinlunde til vækstcentrum.

Ikke overraskende for en mand, der lever af at spotte nye trends, nye idéer og især, hvor forretningsmodellen ligger. Han insisterer på, at det for så vidt hverken er penge eller teknologi i sig selv, der har gjort forskellen for Silicon Valleys succes. Men menneskene, som tillige indgår i deres såkaldte økosystem. Ser man fremad, skulle det endvidere særligt blive dem, som forstår at håndtere de store mængder data, der er til rådighed i stadigt højere grad, der får en fremtidig succesfuld forretning.

Læs også: Forbilledet findes syd for San Francisco

Investorerne kan dog ikke undværes. Risikovillig kapital er en forudsætning. Og der skal sættes tidligt ind. Ikke kun investeres i det sikre. Her peges der på finansieringsmodeller, hvor det offentlige, selv i det økonomisk trængte Portugal, har fundet anledning til at stille risikovillig kapital til rådighed for de tidligste start ups.

Kapital og forretningsmodeller er altså stadigvæk vigtige. Data ligeså i rigtig mange sammenhænge. Men i et dansk perspektiv skal vi nu nok også holde fast i teknologisiden og klassisk produktion. Læren fra Danmarks amerikanske ven kan dog sagtens indpasses: Viljen til at forsøge sig med nye forretningsmodeller, og indse betydningen af data. Det man førhen ville have kaldt tæt kendskab til kunderne, men i en ny og opdateret version. En klassisk dyd også for fremtidens storhed.