Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Stop med at lægge hekse på bålet til sankthans

Foto: Nanna Gersov og Lars Rasborg. Fold sammen
Læs mere

Endnu en gang er det blevet tid til fejring af sankthans, midsommer, lyse nætter og udsigten til mange dejlige sommerdage. Men ingen roser uden torne, siger man. Af en eller anden grund må vi her i Danmark ikke længere bare nyde vores skønne midsommer, men skal have denne højtid og festaften ødelagt af et makabert ritual med hekseafbrænding på bål.

Denne skik blev indstiftet af lærde mænd på Jelling lærerseminarium omkring år 1900. På denne tid var lærerstaben ofte teologisk uddannet. Så det er i et religiøst præget miljø uden kvinder, at ideen om, at en kvindefigur skulle brændes, blev fostret. Kvinders mening var ikke noget, man regnede med.

Læs også: Til kamp mod fake news og alternative fakta: »Make Darwin great again«

Da lærerne blev færdiguddannet, har nogle af dem formentlig introduceret ideen om hekseafbrænding i lokalsamfundene. I byerne og blandt mere dannede mennesker var det ikke noget, man praktiserede. Men ude på landet, hvor der stadig på den tid arbejdede mange mennesker, blev der fremstillet »hekse« af halm, som blev iklædt gammelt tøj. Men efterhånden blev der færre folk på gårdene, og man så ikke meget til disse hekse. Mange nulevende danskere har aldrig set en heks på et sankthansbål i deres barndom.

Men nu er partiet Venstre kendt for at have rødder netop i det gamle bondesamfund. Måske spillede det ind, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2010 fandt på at sætte børnehavebørn i Lyngby til at fremstille en »heks«, som han så lod afbrænde i sin embedsboligs have på Marienborg, mens han selv holdt tale i anledning af sankthans.

Hans efterfølger, Helle Thorning-Schmidt (S), gjorde beklageligvis det samme, da hun blev statsminister, men begyndte så at indføre »ligestilling« ved, at der pludselig skulle være både en trold og en heks. Da Løkke så blev statsminister igen, skrev jeg til ham, om ikke han ville lade være med at afbrænde hekse. Han svarede tilbage, at det ville han ikke.

Læs også: Vi burde lære af Hawkings 3025-plan

I alle de efterfølgende år har han fastholdt den tradition, som han selv indstiftede. Hvorfor og hvad meningen er med dette, vides ikke. Måske er der slet ikke tænkt over det. For tidligere var Venstres holdning, at man var imod gamle kvindeundertrykkende kulturelle skikke.

Løkkes forgænger, Anders Fogh Rasmussen, sagde således i sin grundlovstale i 2007:

»Det er forstemmende, når religion og gamle kulturelle skikke og fordomme undertrykker den personlige frihed, holder kvinderne i et underordnelsesforhold til mændene og blokerer for økonomiske, sociale og uddannelsesmæssige fremskridt.«

Læs også: Lun og lunefuld: Sådan bliver vejret i Sankthans-ugen

Nu ti år efter kunne man godt lytte lidt til disse ord igen og prøve at efterleve dem. Kulturel undertrykkelse er jo ikke kun noget, som foregår i andre lande. Lad os derfor se, om ikke vi kunne lægge de dystre ting væk og få en mere glad fejring af vores midsommeraftener. Væk med heks som symbol på sankthans. Ind med sol, sommer, ild, flammer og bål. Lad os tænke over det og ønske hinanden en rigtig dejlig midsommer.