Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Stop lægetjek af 70-årige bilister

»Hvis man antager, at ca. 100.000 skal have fornyet kørekort fra 70-85 års alderen, koster det ca. 63 millioner kroner for borgerne.«

Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ældre bilister udgør en stadigt større gruppe i trafikken. Det betyder ikke flere ulykker. Det viser en dybdeanalyse, som Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU, www.HVU.dk) har udgivet i 2012. Der var tre gennemgående ulykkestyper i Rapport nr. 9, 2012:

  1.  Den ældre bilist fik et blackout eller anden fysisk eller psykisk svækkelse.
  2. Den ældre bilist overså modparten i et kryds eller rødt lys.
  3.  Den ældre bilist blev indblandet i en ulykke, som han ikke havde nogen andel i, og som heller ikke en yngre voksen bilist ville have en chance for at undgå.

HVU anbefalede at:

  • a) Vejmyndighederne satte fokus på at gøre kryds så enkle og overskuelige som muligt.
  • b) Nedsætte hastighedsgrænserne og øvrige hastighedsregulerende tiltag omkring kryds i åbent land.
  • c) Etablere endnu flere rumleriller i vejmidten.

Bl.a. rumleriller i vejmidten bevirkede, at alle bilister blev opmærksomme på, at de var på afveje eller ved at døse hen. Derudover at voksne ældre bilister, som fik en fysisk eller psykisk svækkelse, blev opmærksomme igen.

Seniorforsker, praktiserende læge, dr. med. Mikkel Vass, skrev i en artikel i Kristeligt Dagblad 13. december 2011, at voksne ældre bilister var gode trafikanter og efter hans vurdering først i slutningen af 70 årene skulle lægeundersøges.

Formand for Praktiserende Læger, Henrik Dibbern, udtalte 6. juni 2012, at lægeundersøgelsen af ældre bilister var unødvendig.

Speciallæge i samfundsmedicin, dr. med. Henning Kirk, udgav i samarbejde med forfatteren Lone Kühlmann 30. marts 2012 bogen »Afskaf alderdommen – bliv i de voksnes rækker«. Henning Kirk skrev bl.a., at lægeundersøgelser ikke kan påvise, at de forbedrer ulykkesstatistikken. Henning Kirk kalder det ligefrem aldersmobning.

I nabolandet Sverige skal kørekort fornyes hvert 10. år ved en underskrift på, at man er i stand til at køre bil. Det koster 150 SEK og 80 SEK for fotografiet.

I nabolandet Tyskland skal kørekort fornyes hvert 15. år. Det koster 24 euro.

I nabolandet England skal kørekort fornyes hvert 15. år. Det foregår over nettet. Det koster GBP 20.

Konklusionen er, at der ingen medicinske grunde er til, at danske bilister fra 70-års alderen skal til lægeundersøgelse for at få fornyet deres kørekort til almindelig personbil. Hvis man antager, at ca. 100.000 skal have fornyet kørekort fra 70-85 års alderen, koster det ca. 63 millioner kroner for borgerne. Lad os gøre som vore nabolande. Spar borgernes tid og penge.