Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Stiletterne, makeuppen og al den øvrige feminine masochisme

»Mænd tror fejlagtigt, at vi prøver at ligne en bedre udgave af os selv for deres skyld. Sandheden er, at vi hele tiden er i konkurrence med os selv – og andre kvinder.«

Jeg skulle bestille tid hos frisøren forleden. Det tog ekspeditricen noget tid at registrere mine kontakt-oplysninger. Ikke pga. det mærkelige navn. Men hendes kunstige negle var i vejen, og hun måtte strække samtlige fingre, hver gang hun indtastede et bogstav.

Jeg forsøgte at skjule min utålmodighed, mens et par tanker strejfede mig. Neglene var fancy og flot designet, men elegant så det ikke ud, da fangarmene kom i bevægelse. Hvor praktisk er det lige at vaske op, skifte ble eller ælte dej med hajtænder på fingerspidserne?

Det slog mig, hvad vi kvinder udsætter os selv for for at se godt ud. Vi snakker stiletter, der får forfoden til at stå lodret på tæerne, torturerer achilles-senen og deformerer storetåen, uden at det forhindrer os i at pivotere og hoppe rundt på dansegulvet til den lyse morgen.

Vi tilbringer et halvt arbejdsliv på makeup-atelieret for at male os til uigenkendelighed. Sprøjter silikone i læberne og fremhæver dem med knaldfarver for at ligne en klovn på speed. Sultestrejker, så kroppen kan proppes ned i en etuikjole, der hæmmer blodtilførslen til indre organer. Tvinger numsen ned i jeans, der forgæves konfronterer os med vægtudviklingen siden studenterhuen. Går i stive lædernederdele, og kæmper desperat for at stige anstændigt ud af bilen. Indopererer et kg silikonebryster, injicerer botox og ryger ind i smertehelvedet, når vi peeler benene som eksorcister, der dyrker djævleuddrivelse.

Har vi glat hår, bruger vi krøllejern. Har vi krøller, bruger vi glattejern. Betaler for at få pagehår, og tynder det ud med etager, for derefter at investere i hair-extentions, der giver længde og fylde.

Køber tøj konstant, og står hver gang lige så frustreret over, at vi skal til middag og ikke har noget at tage på. Men så har vi en anledning til endnu en hel dag i byen med power-shopping og venindehygge over champagnebrunch.

Nogle gange har jeg svært ved at tage mit køn seriøst. Eller det modsatte køn for den sags skyld, der synes om det, vi gør. En sadomasochistisk symbiose, kombineret med dysmorfofobiske tendenser.

Mænd tror fejlagtigt, at vi prøver at ligne en bedre udgave af os selv for deres skyld. Sandheden er, at vi hele tiden er i konkurrence med os selv – og andre kvinder. Det handler om positionering og magt i flokken. Og trenden gå langt tilbage i tiden. Se Hatshepsut, afbildet i kraftig kohl, og Cleopatra i tonsvis af sminke og smykker.

Det er lykkedes os kvinder at erobre de fleste mandefag, arbejde ved militæret, politikorpset, på land, til søs og i luften, besidde politiske topposter og jonglere mellem fuldtidsarbejde og 24-timers familiebeskæftigelse. Vores største succes? At vi har motiveret en hel industri, der sælger tøj, accessoires, sko og parfume, og dermed skabt arbejdspladser og vækst.

Nå, men jeg fik en tid i salonen og bad om den sædvanlige hårfrisure. Og frisøren neglede den.