Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Stik mig lige en diagnose

»Havde en dreng krudt i røven i min barndom, hed det, at han bare var »en rask dreng«. Ville samme hvirvelvind i dag snarere få etiketten »en syg dreng«? Gudskelov nåede jeg at blive voksen, før bogstaverne ADHD blev sat sammen til en diagnose.«

Chefredaktør på Berlingske Jens Grund Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Etiketterne på danske børns pander har vi i den seneste tid sat under lup.

Baggrunden er bl.a., at et stigende antal forældre kontakter skoler og daginstitutioner, fordi deres barn er såkaldt »særligt sensitivt«. Derfor mener forældrene, at der skal tages ekstra hensyn til barnet. Lærere og pædagoger er bekymret over fænomenet, som hverken anerkendes som en diagnose eller en sygdom.

Samtidig er langt flere børn og teenagere end tidligere i kontakt med psykiatrien. Ikke fordi der er flere psykisk syge, men fordi forældre søger diagnoser til deres børn for at kunne få hjælp af kommunen – til eksempelvis en støttepædagog, samtaleterapi eller plads i en specialklasse.

Misforstå mig ikke: Psykisk syge børn skal naturligvis have en diagnose og behandles. Punktum. Intet må være mere smerteligt end at have et barn, som ikke får den rette hjælp.

Jeg er selv far til tre og kan uden tøven sige, at jeg ville slå ihjel for dem. Vi vil alle vores børns bedste. Spørgsmålet er mere, hvad der er børnenes bedste. Jeg er bekymret for, at vi er i gang med at skabe en smittende diagnose-syge i Danmark. At forældres velmenende pres på det offentlige for at få en årsag til deres børns adfærd fremkalder et indikations-skred, så flere og flere børn får påstemplet f.eks. etiketten ADHD.

Faren er, at »modediagnoser« indsnævrer normalitetsbegrebet; at vi er i gang med at sygeliggøre raske børn, der nok opfører sig anderledes – men ikke har brug for en diagnose. Hvis mere og mere bliver en afvigelse fra det normale, ender det normale barn som en undtagelse. Vi taler så meget om, at vores børn skal være unikke, men de må åbenbart ikke være anderledes. Dermed går »originaler« fra at være noget værdifuldt til noget, der ikke passer ind.

Havde en dreng krudt i røven i min barndom, hed det, at han bare var »en rask dreng«. Ville samme hvirvelvind i dag snarere få etiketten »en syg dreng«? Gudskelov nåede jeg at blive voksen, før bogstaverne ADHD blev sat sammen til en diagnose.

Forældre, pædagoger og lærere har en presset hverdag, og kan vi så rumme de børn, som ikke passer ind? Som sidder for stille i hjørnet eller råber for højt i timerne. Læger, patientforeninger og medicinindustri ville ikke findes uden patienter, og forældrene efterspørger jo netop en diagnose. Men vi har alle en interesse i, at danske børn ikke får en overdosis af diagnoser. Derfor tak til psykiaterne, der forleden i Berlingske sagde, at alle børn med »lettere opmærksomhedsproblemer eller lettere sociale kognitionsvanskeligheder« ikke nødvendigvis skal have en diagnose.

I lægeverdenen taler man om defensiv medicin – at man for at beskytte sig selv hellere vil overbehandle end blive hængt ud for at underbehandle patienten. Jeg aner ikke, om det er på spil her – om pres fra forældre virker – men det ville være såre menneskeligt.

Forældre med syge børn har absolut ingen grund til at føle skyld.

For forældre til børn med »lettere opmærksomhedsproblemer« kan en diagnose give ro i sindet og hjælp hos det offentlige. Men ansvaret for en skæv opdragelse og adfærd kan aldrig puttes ind under en diagnose. Det håber jeg heller ikke, at det bliver.

For så får vi et sygt samfund.