Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Stemmer der skaber dialog

»De rabiate kræfter er enormt effektive på de sociale medier, og internettet er blevet et effektivt instrument for både rekruttering og hjernevaskning af unge – primært mandlige – frustrerede europæiske muslimer.«

Yildiz Akdogan Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommeren er over os, og til min store glæde er de traditionelle klichefyldte agurkehistorier erstattet med spændende, saglige emner. Serien: »Muslimske stemmer«, som Berlingske bringer, er en af dem. Personligt ville jeg have kaldt den »Danske muslimske stemmer«, dels fordi det giver et mere dækkende billede af, hvad disse – indtil videre to – dygtige stemmer udtaler sig om, nemlig at være muslim og en del af det danske samfund, dels fordi det virker mere inkluderende.

Men det er en start. Spaltepladsen gives til fornuftige, reflekterende stemmer, der samler og åbner fremfor de rabiate stemmer, der skaber parallelsamfund.

Tirsdag er det imam Naveed Baig, som giver sine perspektiver på misforståelser, tendenser og fremtidsscenarier. Naveed tror på et Danmark med danske muslimer som en naturlig del af fællesskabet. Nu ved jeg også, at Naveed er en af de få modige imamer, der forholder sig til Koranen udfra sin samtid. Det vil sige: ikke sådan ER det, men sådan KAN det også være, f.eks. hvad angår forståelsen af homoseksuelle i islam.

Stemmer som Naveeds er enormt vigtige i forhold til to aktuelle sager.

Debatten om åbningen af den nye moske på Nørrebro som kørte ud ad tangenten og fjernede fokus fra det overordnede emne – religionsfrihed og retten til at have et sted at praktisere den.

Det er ingen hemmelighed, at jeg ligesom flertallet var meget uenig i talsmandens udtalelser om de homoseksuelle, ligesom jeg var bekymret for, hvilken betydning den økonomiske støtte fra Qatar får. Men når det er sagt, er det også vigtigt at forholde sig til, at den bestyrelse, som er ansvarlig for aktiviteter, prædikener m.m., siger, at den handler ud fra egne retningslinjer med respekt for dansk lovgivning. Det må man forholde sig til, indtil det modsatte er bevist.

Læs også: »Jeg findes slet ikke«

Retten til kritik eller ytringer bliver ikke frataget én, blot fordi man rækker hånden ud, tværtimod giver det et berettiget grundlag for kritik, krav om dialog og løsninger. Denne opgave har flertallet af den danske offentlighed desværre skubbet fra sig og givet unødig grobund for ekstremisternes propaganda.

En anden bekymrende udvikling er situationen i Irak og Syrien, hvor ekstremistiske kræfter som ISIS er begyndt at dominere. Situationen er ikke kun Mellemøstens problem.

De rabiate kræfter er enormt effektive på de sociale medier, og internettet er blevet et effektivt instrument for både rekruttering og hjernevaskning af unge – primært mandlige – frustrerede europæiske muslimer. Det stigende antal unge, der rejser til Syrien for at være jihadister, er et eksempel på det. Desværre er meget unge muslimske piger også påvirkelige, og rekrutteres som brude til disse såkaldte hellige krigere. Tendensen er ikke udbredt herhjemme endnu, men kræver aktiv forebyggelse.

Læs også: Millionstøtte til syriske flygtninge fra danske muslimer

De relevante danske muslimske stemmer, hvad enten det er en progressiv imam eller en vred digter, giver andre billeder af islam og indvandring. Uden disse mangfoldige stemmer, som de unge kan spejle sig i, bliver det lettere for de rabiate kredse som salafisterne at påvirke de unge danske muslimer, som ofte føler sig misforstået, kategoriseret eller ignoreret.

Lige nu faster mange muslimer på grund af ramadanen. Vis hensyn til deres valg, men stil gerne spørgsmål – det åbner som regel for dialog.

God sommer.