Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Statens Museum for Politisk Korrekthed

»Det er en falliterklæring, at SMK har så lille tillid til brugerne, at de finder det fornødent at omdøbe værker.«

Jesper Beinov Chef for Lederkollegiet, Opinions- og Navneredaktør. Fold sammen
Læs mere

At dømme efter folkestemningen skal Statens Museum for Kunst fremover omdøbes til at hedde Statens Museum for Politisk Korrekthed. Det statslige museum, der har kulturministeren som øverste ejer, har valgt at omdøbe 14 værker til mere stuerene titler. Shitstormen på sociale medier har været voldsom, og har efterladt indtrykket af, at museets direktør Mikkel Bogh er blevet kulret i varmen. Det er han langt fra, men han tillader et formynderisk historiesyn. Et frigørende historiesyn vil i stedet insistere på at fastholde den oprindelige værktitel og så til gengæld forklare, hvilke antikverede, undertrykkende eller ligefrem fornedrende forestillinger, der ligger bag en titel.

Indrømmet, der kan laves masser af vittigheder om, hvordan man af politisk korrekte grunde kan omdøbe værker. »En jysk fårehyrde på heden«, et af de ikoniske billeder af den forarmede almue fra 1855 af Frederik Vermehren, kunne omdøbes til »En førtidspensionist fra Udkantsdanmark«, foreslog professor Peter Nedergaard spøgefuldt på Facebook.

Men, der er altså ikke tale om, at SMK omdøber de originale titler på værkerne. Tværtimod er der, i følge Berlingskes historie 8. juni, kun tale om nye navne til værker, hvor navngivningen har fundet sted i en anden tidsalder end kunstnernes egne. Altså titler lavet af andre end kunstnerne selv. Det er vigtigt at fastholde. For derved er det historiesynet, der er til debat.

Et eksempel på en ændret titel er Nicolai Abildgaards »Negerhoved i en cirkel« fra 1792, der omdøbes til »Hovedet af en sort afrikaner, indfældet i en cirkel«. Det er fra en grum tid, hvor Danmark var et imperium med slaveri. Flere fine palæer og herregårde fra den florissante handelsperiode i 1700-tallet stammer til dels fra penge tjent på slaveri. Dette mørke kapitel kendes fra Thorkild Hansens slave-trilogi, filmen »Peter von Scholten« om generalguvernøren over De Dansk Vestindiske Øer, der gav slaverne fri så sent som i 1848, eller Nationalmuseets særudstilling fra 2011 om tilblivelsen af slavekolonien; af sparegrunde har Nationalmuseet desværre aflyst en slaveudstilling næste år ved 100-året for salget af de vestindiske øer.

Længe efter Abildgaard har de i dag så nedsættende udtryk levet, så hvorfor slette dem? De skal stå. Og sættes ind i deres rette sammenhæng med oplysende tekster, som SMK er så udmærkede til. Derved forstås de som det, de er: Idiotiske og racistiske forestillinger, der ydmyger mennesker fra andre verdensdele. Sådan var det engang, og det kan museumsgæsterne godt tåle. For det problematiserer fortidens stereotyper. Minder os om, at vi selv er historie. At opfattelsen af vores omverden i høj grad er historisk bestemt.

Det er indlysende, at vi skylder andre mennesker at udvise kulturel sensibilitet. Derfor er det helt rimeligt, at vi afholder os fra at bruge udtryk, der opfattes nedsættende, racistiske. Men at udtrykkene engang fandtes skal da ikke undertrykkes eller fortrænges. Tværtimod skal de sættes ind i den rette sammenhæng, så vi forstår, hvorfor de er uantagelige at bruge. Alt andet er at ligge under for en krænkelseskultur, der gør os dumme og ahistoriske.

Det er en falliterklæring, at SMK har så lille tillid til brugerne, at de finder det fornødent at omdøbe værker. Titlerne lærer os om en grum tid, vi heldigvis har lagt af os og ikke skal være stolt af. Det er en ommer.