Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Staten skal ikke være smagsdommer: Giv kunsten tilbage til folket

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er et stolt kulturelt land, som sætter en stor ære i at støtte kunstnere. Kunstnerne kan i dag derfor ansøge om at modtage offentlige midler fra statens kunstfond. De råder sammenlagt over 500 mio. kroner hvert evig eneste år. Det fremgår af budgettet, at statens kunstfond i 2017 forventer et samlet beløb på 540,9 mio. kr.

Personligt bakker jeg meget op om kunsten i Danmark og forventer selv at gøre min egne kunstneriske ideer til virkelighed. Men det forhindrer mig ikke i at mene, at det ikke er statens opgave at favorisere nogen kunst frem for andet med afsæt i folkets skattekroner. Problemet er, at staten hverken kan eller bør bedømme, hvad der er god og dårlig kunst.

Det er mange penge for samfundet, og der er absolut ingen grund til at staten skal vurdere, hvilken kunst, der fortjener støtte ud fra kunstnerisk kvalitet, dvs. hvad der er »godt nok«.

Argumentet for kunststøtten lyder oftest, at vi bør hylde mangfoldigheden – især i kunsten. Er det mangfoldigt at politikernes udvalgte vurderer, hvad der er kunstnerisk kvalitet?

Med valg kommer også fravalg og når staten går ind og vælger specifikke kunstnere og deres værker, fravælger de også automatisk andre kunstnere og deres værker.

Staten burde slet ikke have et valg. Vi har i Danmark allerede et fornuftigt fundament for kunstnere, fx rigtig mange kunstneriske uddannelser, som de kan arbejde ud fra. Det skaber lige muligheder for alle kunstnere.

Alternativet til statsstyret kunst er folkestyret kunst. Hvis staten gav pengene tilbage til borgerne, kunne vi jo selv købe og støtte den kunst, som giver værdi for os – fremfor at det skal styres af politisk udpegede skrankepaver.

På den måde vil folket definere den kunstneriske kvalitet. Og samfundet vil få kunst, som er valgt af folket, fremfor kunst, som er valgt af staten. Vi vil ikke få dårligere kunst, tværtimod, vil vi blot få den kunst, som er god nok til at overleve selvstændigt.

Et eksempel på at denne centralisering af kunstkritik ikke gør noget godt, er det fravalg som Kunstfonden har gjort af den anerkendte forfatter Jens Christian Grøndahl.

Han sendte i 2011 et brev til kunstfonden, hvori han giver udtryk for, at det er de samme forfattere, som gang på gang tilgodeses med støtte, mens andre forfattere gang på gang fravælges.

Vi bør hylde Danmarks mange muligheder for kunstnerisk frihed og udfoldelse. Og så skal staten og dens kunstfond ellers blande staten udenom.

Anne Degn Hørdum Dausell er studerende på Herning HF Design og medlem af Liberal Alliance Ungdom.