Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Stærk støtte til frihandel over Atlanten

En frihandelsaftale mellem EU og USA vil i høj grad gavne virksomheder, forbrugere, vækst og job i de nordiske lande, og en ny undersøgelse viser, at der er opbakning i befolkningerne.

EU og USA forhandler lige nu om en frihandelsaftale, The Transatlantic Trade and Investment Partnership (det transantlantiske handels- og investeringspartnerskab. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de nordiske lande er frihandel i høj grad en del af, hvem vi er. Vi er små økonomier, men sammen er vi verdensledende inden for højkvalitets eksportvarer og shipping. Vores historie er formet af handlende, der rejste vestpå til bosættelser som Færøerne, Island og Grønland, og øst- og sydpå til Ukraine, Frankrig, Sortehavet og Middelhavet. I dag, 1.000 år efter at nordiske bosættere gik i land i »Vinland«, er det endnu vigtigere at styrke vore bånd over Atlanten.

USA er den vigtigste handelspartner for alle vore fem lande uden for det indre marked i EU/EØS. EU og USA forhandler lige nu om en frihandelsaftale, The Transatlantic Trade and Investment Partnership (det transatlantiske handels- og investeringspartnerskab). At fremme handel er en god idé – og den er populær. En ny undersøgelse blandt 4.600 borgere viser fast og stærk støtte i alle vore fem lande til fordelene ved handel generelt og transatlantisk handel specifikt.

 

Hele 71 procent af respondenterne støtter frihandel generelt, med danskerne som de mest positive af EU-medlemmerne blandt de nordiske lande. Den folkelige støtte til en fremtidig transatlantisk handelsaftale er omkring fire gange større end modstanden. Her er danskernes syn igen det mest positive af de tre EU-medlemmers, men i alle fem lande er støtten klippefast. Det positive syn på den transatlantiske handelsaftale er endnu stærkere blandt dem, der har størst viden om den. Islændinge og nordmænd nævner lavere priser og et bedre udvalg af produkter for forbrugerne som de største fordele, mens danskerne, finnerne og svenskerne fremhæver eksport, vækst og jobs. I alle fem lande tror man på, at både USA og Europa vil få gavn af aftalen.

Det transatlantiske partnerskab vil få positive følgevirkninger for os alle – for virksomheder, forbrugere, vækst og job i vore fem lande. Små og mellemstore virksomheder er blandt de mest positive over for en aftale og står til at vinde mest. Fælles og høje standarder og reguleringsmæssige løsninger som følge af aftalen vil have positiv effekt for virksomheder og forbrugere i hele EU- og EØS-området. Formindskede eller afskaffede toldafgifter vil styrke EU-medlemmernes handel og have positiv effekt ikke mindst for små og mellemstore virksomheder. På denne måde vil et nyt hjemmemarked på næsten 850 millioner mennesker – bestående af de nordiske lande sammen med USA og alle vore europæiske partnere – blive skabt.

Selv om Island og Norge ikke er med i EU, kan respondenterne se de fordele, som en handelsaftale mellem EU og USA ville give Det Indre Marked, som de er en del af. Og udover indsprøjtningen af energi og vækst, som vil berige hele EØS-området, vil transatlantisk samarbejde om standarder, tests og certificeringer også gavne forbrugere og virksomheder i Norge og Island. Island og Norge ville med tiden opleve yderligere fordele ved at gå med i TTIP, når EU og USA har afsluttet forhandlingerne.

.

Forhandlingerne bliver uden tvivl hårde, når det kommer til de reguleringsmæssige aspekter. Men i dag er standarderne for miljø- og forbrugerbeskyttelse på begge sider af Atlanten høje, og de 850 millioner mennesker på det nye, transatlantiske marked er moderne, krævende og aktive forbrugere, der må tages alvorligt i deres fortsatte krav om forsvarlige standarder. Sådanne fælles, transatlantiske standarder har gode chancer for at blive fremtidens globale standarder. Så med fast støtte fra folket i den nordiske region som opbakning har vi to anmodninger til forhandlerne af den frihandelsaftale, der lige nu forhandles om, TTIP. For det første må en aftale færdiggøres næste år og ratificeres hurtigst muligt. Og for det andet må aftalen være ambitiøs og omfattende og kombineret med solid juridisk beskyttelse af vores medlemsvirksomheders investeringer. Vi ønsker at gå sammen med politikere og fagforeningspartnere i alle vores fem lande om at fortsætte med at fremhæve fordelene for os alle. Det, at USA og en række Stillehavslande netop er blevet enige om Trans Pacific Partnership, TPP, gør det endnu vigtigere, at vi hurtigt får afsluttet TTIP-forhandlingerne.