Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Stå på hovedet, dit vanedyr

Alting vendte på hovedet. Jeg blev katapulteret tilbage i tiden, tilbage til gymnastiksalen, hvor vi lærte at gå på hænder, og lærer Erhardi svirpede sit våde håndklæde imod vores lår, hvis vi var uvorne.

Chefredaktør Jens Grund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hvornår har du sidst vendt verden på hovedet? Altså sådan helt bogstaveligt?

Nej, vel? Men jeg gør det engang imellem.

For i mit lokale crossfit-center hører vi med jævne mellemrum kommandoen: »Hand-stand-push-up«. Det lyder vældigt moderne, men betyder desværre bare, at vi skal høvle gammeldags armbøjninger, mens vi står på hænder op ad væggen.

Mange på holdet laver ikke øvelsen. Det virker måske utrygt at skulle smække sit ståsted op i luften og bære sin egen vægt i armene. Men det var en åbenbaring, da jeg første gang parkerede benene oppe på væggen.

Alting vendte på hovedet. Jeg blev katapulteret tilbage i tiden, tilbage til gymnastiksalen, hvor vi lærte at gå på hænder, og lærer Erhardi svirpede sit våde håndklæde imod vores lår, hvis vi var uvorne. Det var vi egentlig ret tit.

Men jeg havde glemt, hvor magisk det er at se verden på hovedet. I et nyt perspektiv. Coach Per så fjollet ud med stolperne støbt i jorden, hvorimod jeg elegant hang på væggen som et abstrakt Jorn-maleri, mens jordens tiltrækning sugede min mave til sig.

Da jeg faldt ned fra væggen igen, kom jeg til at tænke: Hvor tit gør vi egentlig det i en travl hverdag? Ændrer perspektivet, bare en lille smule.

Vi mennesker har den fordel, at vi er gode til at forudse, kan tænke abstrakt og skabe forestillinger, men vi er også forfaldne til faste riller, fordi genkendelsen og gentagelsen gør verden lettere at håndtere.

Vi vil have forbedringer, men hader forandringer – selv om forandring er forudsætning for forbedring. Så vi gør det samme, som vi altid har gjort. Det er trygt og godt. Vi er vanedyr. Ufatteligt mange ting gør vi reflektorisk. Prøv at folde dine hænder. Min venstre tommel ligger altid over den højre. På samme måde med at folde armene: Min venstre hånd ender altid i højre armhule. Det føles forkert at gøre det omvendt, fordi vi alle har faste præferencer.

Jeg begynder altid tandbørstningen i overmunden, binder venstre sko først og cykler samme vej til S-toget. Det gør livet forudsigeligt, og jeg kan bruge hjernecellerne til noget andet. Det er jo smart nok.

Men når vi tvinger os ud af de faste mønstre, opdager vi også nogle gange noget andet. Forleden skiftede jeg f.eks. plads i S-toget. Jeg har altid siddet i stillekupeen, hvor vi hysser ad hinanden, hvis en formaster sig til at hoste eller – oh, ve den skyldige – får en SMS med lyd på. Den slags brud på verdensordenen hader vi, og det letter så dejligt i sindet at sende den skyldige et dødsblik. For en stillekupé repræsenterer den yderste grad af stilhed i universet, hvor kun lyden af jordens rotation er tilladt.

Nu sad jeg pludselig ude i støjen. Det var som at få hørelsen tilbage, distraherende og dejligt. En kvinde talte om studiet, en mand om sit privatliv. Jeg lyttede naturligvis ikke, men lydene lukkede lige som sig selv ind. Mit kupéskift gav ikke mit liv en ny retning. Men jeg brød en vane. Nogle af verdens største opdagelser er skabt ved, at vi har handlet anderledes – har rejst en anden vej.

Jeg begyndte i det små, men nu overvejer jeg noget langt større: At spørge min elskede, om vi efter mange år skal bytte plads i dobbeltsengen. Omvendt: Jeg risikerer at se en ny og ukendt side af hende.

Så måske skal jeg hellere bare stå på hovedet.