Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Spot på fonde

Mads Lebech: En tur med familien i Holmegaard Park er ikke kun god underholdning for hele familien. Det sætter også tankerne i gang.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adgang til tørv fra Holmegaardens Mose var den direkte årsag til, at Holmegaard Glasværk kunne begynde sin produktion i 1825. Med etableringen af glasværket udviste lensgreve Danneskiold-Samsøe væsentligt entreprenørskab. Men et besøg på stedet sætter også i perspektiv, hvor stor betydning for lokalsamfundets udvikling en virksomhed kan have.

Rundt om glasværket måtte der sørges for boliger til medarbejderne. Der udviklede sig et samfund i samfundet. Med børnepasning, skole, marketenderi osv. Det var en organisme.

Ansvaret for en virksomhed, og det som fulgte med af jobs og livsgrundlag for de mange, har siden fået mangen en virksomhedsgrundlægger til at tænke over, hvordan der kunne værnes om virksomheden også i tiden efter grundlæggeren selv. Det er sket ved de store fondsdannelser, der har haft som formål at sikre virksomhedernes overlevelse og forankring i Danmark. Og parallelt hermed, at et afkast, udover til virksomheden og til dels efterkommere, kunne bruges på noget, som stod ejerens hjerte nær. Det være sig kultur, sociale forhold og meget andet.

Virksomhedernes rolle i samfundet er altid til debat. I Danmark er de erhvervsdrivende fonde centrale i denne sammenhæng. Fondene er ejere eller hovedaktionærer i nationens største og mest betydende virksomheder og er dermed afgørende for Danmarks velbefindende.

De store danske fondsejede virksomheder - Carlsberg, Novo Nordisk, LEGO, Lundbeck, VELUX, A.P. Møller - Mærsk, Oticon/Demant m.fl. - omsætter for mere end 600 mia. kr. og beskæftiger over 300.000 mennesker. Heraf en stor del i Danmark. Og fondene giver ikke kun penge tilbage til det danske samfund via selskabsskatten og medarbejdernes skattebetalinger. Det er fundatsbestemt, at store summer tilflyder dansk forskning og kultur m.v.

Der er for tiden særlig spot på fondene. Udover en række dagblade har et ugemagasin, der udkommer mandag morgen, således brugt spalte efter spalte på forslag til, hvordan fondenes formuer efter to håndfulde kloge hoveders opfattelse bedst kunne finde anvendelse i et offentligt og samfundsmæssigt perspektiv.

Ja, det er altid nemt at finde på, hvordan man bruger andres penge. Men også respektløst overfor dem, som har skabt formuerne. Og falsk legitimerende for svage sjæle i det politiske miljø til at forsøge at regulere og bruge de private fondsmidler.

Politikere kan - naturligt nok - besnæres af hurtige penge i en slunken statskasse eller, hvor de gerne ser pengene hen. Men der skal værnes om fondskonstruktionen og værdiernes prioritering efter formål. Det sikrer mod fjendtlige virksomhedsovertagelser og spiller samtidigt en væsentlig rolle i bevarelsen af Danmarks position i dele af forretningsverdenen og dermed for finansieringen af velfærdsstaten.