Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Sporhund efter borgerligheden

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske vil opspore borgerligheden, som med blot ét mandats flertal i Folketinget knopskyder, ligesom partierne VS, SAP og KAP, og hvad de hed, gjorde på venstrefløjen efter 1968. Det, sporhunden skal snuse sig frem til, er borgerlige kerneværdier, som de kaldes: anstændighed, ansvarlighed og arbejdsomhed. Men allerede her forvirres hunden af vildveje, for i vores lille samfund kender mange de fleste miljøer og ved, at gode og dårlige egenskaber går på tværs af klasser og partier.

Borgerlige har ganske vist med udtrykket »borgerlige dyder« søgt patent på plusordene og gør det stadig, bl.a. i den skæve debat om danskhed. Men med dannelsen af Nye Borgerlige og Danskernes Parti og genkomsten af det gamle modstandsparti Dansk Samling i forkrøblet udgave er det forståeligt, at borgerligheden famler efter sin identitet, især når »opkomlingene« truer det bestående. De Konservative har f.eks. stået for et mål af social og kulturel ansvarlighed, socialkonservative navne som Per Stig Møller, Palle Simonsen, Poul Schlüter (trepartsaftalen om arbejdsmarkedspensionen) og Christmas Møller dukker op. Men det er historie, i dag ligger de Konservative rester tæt på spærregrænsen, holdt i live af kommunale enklaver.

Skal man finde borgerlig anstændighed med europæisk udsyn, må man til CDUs Angela Merkel, som er hadeobjekt for den danske højrefløj. Den håber inderligt og naivt, at Merkel fældes af CSU og af ekkoet fra 1920erne og 1930erne, Alternative für Deutschland (AfD). Men dels er der tradition for, at det bayerske søsterparti rører truende på sig over for CDU, dels er AfDs tilslutning trods gennembrud ved flere delstatsvalg begrænset. Mere end 80 pct. af tyskerne vender det ryggen, mange i afsky.

Soliditet og stabilitet

Anderledes herhjemme, hvor Dansk Folkeparti er landets største borgerlige parti, som skræmt af ansvarligheden holder sig uden for regeringen. Berlingske bringer en Gallup, hvor godt 1.000 respondenter værdisætter borgerlige dyder, som udover de nævnte bl.a. tæller global orientering, dannelse og, som bundskraber i undersøgelsen, principfasthed. DFs princip er at løbe fra det, som partiet har forfægtet, når det senere viser sig upopulært. Dagpengereformen er et af mange eksempler.

Senest synes Dansk Folkeparti at løbe fra den vaklende regering, som partiet indsatte for godt et år siden, uden dog at pege på et alternativ. En borgerligt sindet operasanger efterlyser i Berlingske mindre økonomi og mere kultur. Han kan så notere, at DF, Liberal Alliance og Nye Borgerlige i det mindste har indført en ny forhandlings-kultur med proklamation af ultimative topskattekrav.

Vi andre kan forhåbentlig se frem til, at de kommende uger bekræfter fraværet af andre påståede borgerdyder som soliditet og stabilitet med det resultat, at regeringen må give op.

Lars Weiss er gruppeformand for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation.