Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Spilder vi talent?

Esben Lunde Larsen, MF (V) Uddannelses- og forskningsordfører Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen påstår, at vi spilder talent i Danmark, fordi der er færre kvinder end mænd, der når til tops i den danske forskerverden. Derfor skal en ny taskforce nu komme med anbefalinger til ministeren, så dette »problem« kan løses.

Det er en omsonst logik, Sofie Carsten Nielsen er rejsende i!

Man kan ikke »spilde talent«, hvis de stillinger, der er opslået, besættes med den bedst kvalificerede ansøger – uanset om det er en mand eller kvinde. Hvis ministeren mener, vi spilder talent, fordi der er for få kvinder, som kommer til tops i den danske uddannelses- og forskningsverden, må ministeren afsætte flere midler til flere stillinger.

For hvis flere kvinder skal til tops, hvad skal der så blive af de talentfulde mænd, der vil blive forbigået? Bliver deres talenter så spildt, fordi de ikke får ansættelse på grund af kvindekvoter og misforståede stillingsopslag? Vil ministeren så oprette flere stillinger? Næppe. Derfor er det endnu et slag i bolledejen fra ministeren, som intet ændrer, men som ser godt ud hos det radikale cafe latte segment. Men hvad vil ministeren? Skal vi have lovgivningsmæssigt fastsatte kvoter? Skal universiteter, der ikke lever op til ministerens ideer, rammes økonomisk? Ministeren skylder et klart svar.

DER ER IKKE megen ånd og almen dannelse i det uddannelsessyn, som Sofie Carsten Nielsen har eksperter til at formulere for sig, og derfor løber ministeren da også panden mod muren igen og igen og får vedtaget symbolpolitiske forslag, som ingen – eller ringe – virkning har. Senest tanken om social mobilitet i uddannelsessystemet, hvor børn af ufaglærte forældre skal hjælpes igennem uddannelsessystemet ud fra den betragtning, at lykken kun er at få en lang videregående uddannelse.

Hermed diskvalificerer ministeren de faglærte uddannelser, for ifald der skulle være logik i ministerens tankesæt, skulle Sofie Carsten Nielsen samtidig have iværksat en plan for at få flere børn af akademiker-forældre til at tage en faglært uddannelse, men det har ministeren naturligvis ikke.

Venstre er ikke tilhænger af kvoter for kvinder eller misforståede særhensyn i uddannelses- og forskningssystemet. Vi ønsker ikke at detailstyre, og vi har tillid til, at universiteterne ansætter dem, de ønsker, ligesom universiteterne selv kan iværksætte foranstaltninger i forhold til ansættelse af kvinder, hvis det er universitetets ønske.

VENSTRES MÅL er, at de mest kvalificerede ansøgere – uanset om det er mænd eller kvinder – bliver ansat i de opslåede stillinger. Vi er af den klare opfattelse, at forskningshøjden må være det eneste afgørende for, om man har en karriere i det danske uddannelses- og forskningssystem. At tage særhensyn til kvinder, fordi de er kvinder, er at gøre dem en bjørnetjeneste, samt at udvise despekt for den seriøse og kvalitative forskningsindsats, de yder i hård konkurrence med mandlige forskere.