Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

»Socialisme er stik modsat folkelighed«

Søren Hviid Pedersen: Ja, så er den gal igen med SF og klassekampen! Lige nu kæmpes der om SFs ideologiske sjæl. Det er ganske interessant at overvære.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der synes at være to positioner. Én position er den traditionelle, hvor det betones, at SF er et parti for alle - en slags regnbuefarveparti. Partiet for alle, der tilhører et segment, hvor det gode spiller en rigtig stor rolle. Vi skal være gode i forhold til de fattige, romaer, indvandrere, folk fra ulandene, offentligt ansatte etc. etc. Der er ingen grænser for godheden hos denne gruppe af SFere.

Den anden position er en mere hårdkogt gruppe af SFere, der gerne vil vedkende sig sådan en god omgang klassekamp. Her tales der om solidaritet, arbejderklasse og folk, som smører madpakker om morgenen. Der er således kridtet op til en konfrontation mellem en traditionel godhedssocialisme over for en hard core ny-marxistisk indfaldsvinkel. Begge positioner forsøger at argumentere for, at deres socialisme er den rette folkelige socialisme. En folkelig socialisme, der tager afsæt i den brede venstreorienterede del af befolkningen. Men her er problemet.

For det første har den brede folkelighed, som SF forsøger at bejle til, hvad enten det sker med udgangspunkt fra den godhedssocialistiske variant eller den mere klassekamps-orienterede variant, vendt socialismen ryggen. Arbejderklassen er, som enhver ydende del befolkningen, begyndt at stemme på blå blok. Ethvert fornuftigt menneske med arbejde vil ikke mere betragtes som et instrument for socialistisk omfordelingspolitik. De fleste har efterhånden indset, at skal man fremtidssikre Danmark og den ganske almindelige borger, skal man ikke læsse flere skatter, afgifter og regulering over på hårdtarbejdende mennesker. Kuren er tværtimod mindre skat og mindre stat.

For det andet er det simpelthen ikke muligt at forene socialisme og folkelighed. Det skyldes, at enhver form for socialisme er modsat det folkelige. Socialisme er en abstrakt ideologi, der på ingen måde levner plads eller mulighed for det folkelige. For det folkelige er en konservativ-borgerlig identitet, der betoner det konkrete, historiske forpligtende fællesskab med udgangspunkt i det nationale. Socialisme er internationalisme og abstrakt sværmeri for det retfærdige samfund. En idé, der, hver gang den er forsøgt realiseret, har betydet en undertrykkelse af alt det, der ikke lever op til dens abstrakte idealer om det klasseløse samfund og dens totalt gennemførte lighed mellem borgerne.