Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Sociale virksomheder er et skråplan

Maarten van Engeland: Tomgangsaktivering

Maarten van Engeland Formand for Det Nationale Netværk af Virksomhedsledere Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes Mette Frederiksen foreslår i Berlingske Tidende, at kontanthjælpsmodtagere skal yde en indsats for deres kontanthjælp. Ifølge forslaget skal kontanthjælpsmodtagere udføre opgaver som madlavning og tøjvask i nyoprettede »sociale virksomheder«.

Forslaget bærer præg af, at Mette Frederiksen ikke har sat sig ind i det kraftigt stigende fokus, der er på social ansvarlighed i det private erhvervsliv. De senere år har en lang række virksomheder, bl.a. de 14, der er repræsenteret i Det Nationale Netværk af Virksomhedsledere, arbejdet hårdt på at skabe rummelighed og lige muligheder, hvilket har betydet, at tusinder af kontanthjælpsmodtagere, langtidsledige, seniorer og mennesker med funktionsnedsættelse er kommet i arbejde. Danmark er blandt Europas bedste til at få indvandrere i arbejde, og mere end 400 straffede eller kriminalitetstruede unge er kommet i beskæftigelse eller uddannelse.

Fremskridtene skyldes, at virksomhederne ønsker at tage et ansvar, men i høj grad også, at socialt ansvar betaler sig på bundlinjen, især med udsigt til at vi inden længe igen vil mangle arbejdskraft. Hvis kontanthjælpsmodtagere beordres til at arbejde i »sociale virksomheder« på non-profit basis, svarer det til, at man pludselig begynder at ansætte en bestemt gruppe medarbejdere på polske overenskomster. Det vil være stærkt konkurrenceforvridende i forhold til de private virksomheder og underminere arbejdet med at skabe plads til udsatte grupper i reelle, samfundsbidragende jobs.

Ideen om at man skal yde noget for at få offentlig støtte kan lyde fornuftig og i pagt med tidsånden. Men Mette Frederiksens forslag om at deportere kontanthjælpsmodtagere til rengøring eller linnedvask er kun en bevægelse fra passiv forsørgelse til tomgangsaktivering uden de muligheder for udvikling og opkvalificering, som de private virksomheder tilbyder. I stedet for at etablere en stribe kunstige virksomheder med et kunstigt socialt ansvar, bør Socialdemokraterne og resten af Folketinget støtte endnu stærkere op om det arbejde for at give alle lige muligheder, som allerede er i fuld gang.