Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Socialdemokraternes skattebasse

Carina Christensen: Socialdemokraternes politiske lys, Mogens Jensen, er som kulturordfører anset for at være en gedigen spradebasse.

Carina Christensen, Politisk ordfører Det Konservative Folkeparti Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

I fremtiden skal vi til at kalde ham for »skattebasse«. I alt fald optræder han nu som Helle Thornings særlige udsending i socialdemokratisk skattepolitik.

»Drop det evindelige skattebrok. Et rigt samfund, der vil sikre fortsat vækst, har langt vigtigere ting at bekymre sig om,« udgyder Mogens Jensen.

Intet kunne være mere forkert. Et samfund som det danske med et af verdens højeste skattetryk, der skal sikre fortsat vækst og fremgang, må og skal netop bekymre sig om skatterne. Det handler ikke om, at vi skal være Schweiz, London eller Cayman Islands. Det handler helt banalt om, at vi skal være konkurrencedygtige. At vi skal kunne holde på vores virksomheder. At vi skal kunne holde på vores kloge hoveder. At vi alle skal motiveres til at yde en ekstra indsats. Kort sagt: At vi skal tjene flere penge til vores fælles velfærd. Og i den sammenhæng spiller skattetrykket og hele indretningen af vores skattesystem en helt afgørende rolle.

Om ganske få år kommer vi til at mangle hænder på det danske arbejdsmarked. Det er og bliver en enorm hæmsko i forhold til ønsket om at skabe mere vækst. Vi får derfor hårdt brug for, at alle danskere tager en ekstra tørn. Og det arbejde vil vi Konservative gerne belønne dem for. Vi vil belønne og ikke straffe de flittige og hårdtarbejdende danskere. Derfor går vi ind for, at skatten på arbejde sættes ned. Vi ved nemlig, at det i høj grad kan motivere folk til at yde en ekstra indsats, når de kan beholde flere kroner i egen lomme.

Lavere skatter gør det ikke alene. Det er klart. Men det er helt skævt, når »skattebassen« Mogens Jensen påstår, at det er komplet ligegyldigt at beskæftige sig med skattepolitik og det faktum, at vi har et af verdens højeste skattetryk. Sagen er, at hvis man forringer virksomhedernes vilkår for produktion i Danmark, så mister vi ikke bare selskabsskatten. Vi mister især skatteindtægter fra den lønindkomst, der ikke længere bliver skabt i Danmark.

Mogens Jensens omklamrende hyldest af det høje danske skattetryk er horribel læsning. Ikke mindst for de mange danskere og de mange virksomheder, der vil blive hårdt ramt af Socialdemokraternes evindelige skatteforhøjelser, hvis S og SF får magt som de har agt. Forleden meldte Harald Børsting sig på banen med sit første krav - det tætte parløb mellem S-SF og fagbevægelsen bør også give LO adgang til at smugkigge i ministerlisten, mener LO-formanden. Det er prisen, når man udliciterer sin politik. Så i stedet for at »droppe« snakken om, hvordan vi skaber øget vækst til landet - heriblandt via skattelettelser - så skulle Mogens Jensen og S komme med et bud på, hvordan deres utopiske løsninger skal erstattes, nu hvor deres plan har fået en kold afvisning. Indtil da bør vi lade regeringen om at føre ansvarlig økonomisk politik.