Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Social kontrol og vold mod indvandrerkvinder

Foto: Elisabeth Møller Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et halvt år før anmeldelsen af »Familien betyder alt - Vold mod kvinder i etniske minoritetsfamilier« af Yvonne Mørck og Sofie Danneskiold-Samsøe, arrangerede KVINFO et stort møde om social kontrol belyst ud fra personlige beretninger, praksis på området samt forskning.

Et arrangement, der også blev dækket i KVINFOs webtidsskrift Forum med reportage og interviews. Da musiker Simona Abdallah usminket fortalte mig om et socialt kontrolleret pige- og ungdomsliv, der fik hende til at konkludere, at ghettoerne burde sprænges i luften, spurgte jeg, om vi måtte interviewe hende til Forum. Herfra gik Simonas stærke historie videre til de store medier for til sidst at blive udgivet i bogform på Informations Forlag.

Berlingske indleder sin KVINFO-kritiske artikel 27.3. med den grove påstand, at KVINFO i årevis har »ignoreret den mest omfattende rapport, der foreligger om social kontrol af kvinder i etniske minoritetsmiljøer.« Men som ansvarshavende redaktør af Forum frem til februar 2014, påtager jeg mig gerne ansvaret for den nu beklikkede anmeldelse fra 2011.

Mit ansvar er så meget desto mere tyngende, som jeg dengang måtte bruge lang tid på overhovedet at overtale anmelderne til at påtage sig opgaven.

Forskere er splittede i forståelsen af social kontrol, og hvad vold mod kvinder i indvandrermiljøer er udtryk for. Hvor meget er køn, hvor meget etnicitet, hvor meget religion, fortsæt selv. Og der står meget på spil. Miljøerne er små, og anmelderne vidste på forhånd, at både forfatterne, Trygfonden, og Dannerhuset, ville blive sure.

Heldigvis lykkedes det mig at hive anmeldelsen i land. Jeg ville trække konflikten og de forskellige syn på emnet frem i lyset og gerne efterfulgt af en debat. Vi valgte at lade de forskellige forskningspositioner komme til orde i Forum efterfølgende. For at vise mangfoldigheden af udsagn, forskning og viden på området, og for at undgå at favorisere nogle synspunkter frem for andre, da der også er og var stor uenighed om den pågældende rapport.

Kultursociolog Mehmet Necef fortæller til Berlingske, at han bruger Forums anmeldelse i sin undervisning som et eksempel på »et videnskabeligt problematisk partsindlæg.« Men Forum er ikke et videnskabeligt, men et journalistisk tidsskrift, der formidler forskning til en bred kreds af læsere.

For mig var det dengang helt afgørende, at et fænomen som social kontrol belyses bredt. De faglige slagsmål i forskerkredse og de politiske ditto i såvel medier som indvandrermiljøer har bedst af at komme ud i lyset. Den opfattelse har jeg sådan set stadigvæk.

At påstå, at KVINFO har ignoreret rapporten, er derfor mere end en tilsnigelse. KVINFO satte tværtimod fokus på forskningsrapporten og gav plads til debatten efterfølgende.

Anmeldelsen kan læses her. Så kan læserne selv tage stilling til argumenterne.

Elisabeth Møller Jensen er tidl. direktør i KVINFO.