Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Skat er en skandale i sig selv

Foto: ERIK REFNER og Simon Andreasen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat har i de seneste år været igennem en række chokerende skandaler. Blandt andet udbetalte de 12,3 mia. kr. i udbytteskat til udenlandske svindlere gennem tre år, og så gik 14 mia. kr. til spilde med det fejlagtige gældsinddrivelsessystem EFI, og der er meget mere.

Men hvem har ansvaret for disse skræksager? Spørger man Skat, så ved de det ikke engang selv – på trods af de store undersøgelseskommissioner, der i flere omgange er blevet nedsat. Systemet er simpelthen for kompliceret.

Den danske skatteinddrivelse består nemlig kun af én styrelse, på nær Skatteankestyrelsen og Spillemyndigheden, og det er Skat selv med sine 6.200 ansatte.

Alle opgaver er viklet så meget ind i hinanden, at det er umuligt at fjerne en streng uden samtidig at fjerne resten. Det betyder, at næsten ingen bliver eller er blevet stillet til ansvar for at sjuske med pengene.

At der ikke har været nogle konsekvenser for svindel og manglende gældsinddrivelse, betyder i praksis, at Skat har noget nær immunitet.

Det er specielt slemt, at netop Skat fungerer sådan. De skal jo ikke stå til ansvar for nogen og har ingen konkurrence, samtidig med at de skal håndtere enorme milliardbeløb. De får ikke tilbageleveret varer, der er gået i stykker, de går ikke nedenom og hjem grundet en dårlig pressesag, deres ledelse bliver ikke fyret af aktionærerne, de kan ikke engang gå konkurs.

Derfor burde Skat splittes op i en masse mindre og klart definerede institutioner for forskellige typer skat, inklusiv en institution der laver uafhængig kontrol, så ansvaret kan fordeles ordentligt.

Nogle mener, inklusiv Skat selv, at problemet bunder i utilstrækkelige IT-systemer og for få medarbejdere. Det kan godt være, at Skat har brug for hjælp, men med 6.200 ansatte kan det langt fra være den primære årsag til sjusk med så mange mia. kr.

I sensommeren sidste år kom skatteminister Karsten Lauritzen (V) med en redningsplan, der var en rigtig god idé. Han ville dele spindelvævet Skat op i en masse mindre enheder og samtidig ansætte 1.000 nye medarbejdere, så omrokeringen sker nemmere. På denne måde vil man lettere kunne placere ansvaret, og skattesystemet vil forhåbentlig i højere grad kunne kontrollere sig selv. Lauritzen vil bruge syv mia. kr. på dette.

Omstruktureringen skulle starte i begyndelsen af 2017 og være færdig i år 2020, og når det sker, er det en nødvendighed, at der bliver støttet op om den, for hvad er alternativet? Vi taber så latterligt mange penge til svindel og forældede regninger, der ikke bliver opkrævet. De syv mia. kr., der investeres i Skat er lidt sammenlignet med de kæmpebeløb, Skat har tabt i de seneste år.

Omstruktureringen skal under alle omstændigheder ske så hurtigt som mulig. For hvem ved hvilke skandaler, der ellers lurer i Skat?