Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Skal vi stadig være i førertrøjen?

Den danske energimodel med en høj andel af vedvarende energi har givet Danmark en unik global konkurrencefordel. Den har skabt tusindvis af job og sikret Danmark milliarder i eksportindtægter. De resultater skal danske politikere værne om og udbygge, for resten af verden puster os i nakken.

Morten Dyrholm. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vi hører historien om den grønne omstilling, hører vi som regel først om fordelene for vores klima og dernæst om udgifterne for vores vækst. Men sådan er virkeligheden ikke i Danmark.

I Vestas har vi stor forståelse for, at PSO-stigninger (afgift som opkræves via el-regningen, red.) kan belaste energiintensive virksomheder, og at det kan kræve politisk handling. Der skal findes en løsning, som styrker incitamentet til at vælge den grønne strøm, og vi deltager meget gerne i processen.

Den grønne omstilling er ikke en modsætning til et stærkt ProduktionsDanmark. Tværtimod. Danmarks satsning på energiteknologi skaber arbejdspladser i stor stil. Vestas er en del af ProduktionsDanmark. Det er vores 2.300 produktionsarbejdspladser et uomtvisteligt bevis på. Det samme gælder en række andre danske virksomheder, der leverer grønne løsninger. Vindmølleindustrien alene beskæftiger næsten 30.000 medarbejdere, og samtidig genererer sektoren eksportindtægter på op mod 50 milliarder kroner årligt.

Produktion i Danmark er dyrere end i mange andre lande, men Vestas er her stadig. Det er fordi vores fabrikker ligger tæt på kompetencer inden for forskning, udvikling og test og et veludviklet hjemmemarked. Og selv om det danske vindmarked i en global kontekst er lille, har Danmark alligevel en helt afgørende betydning for Vestas. Danmark fungerer som udstillingsvindue og er med til at åbne døre på nye markeder.

Med 42 pct. vind integreret i elforbruget, lavere gennemsnitlig støtte til vedvarende energi end i mange andre europæiske lande og en høj forsyningssikkerhed viser Danmark resten af verden, hvordan man omkostningseffektivt kan skabe en energimodel, der baserer sig på vedvarende energi. Og her er det helt afgørende at slå fast, at landvind leverer billig el. Landvind er kort sagt den billigste vej til at etablere ny elkapacitet i Danmark.

Den viden og ekspertise, vi har i Danmark, er efterspurgt. Derfor har vi, når vi forsøger at etablere os i andre lande, eksempelvis danske eksperter med, der fortæller kunder og beslutningstagere om den danske energimodel. Her er det helt afgørende, at Danmark er nummer 1, når det kommer til vedvarende energi.

Men konkurrencen er hård og bliver kun endnu hårdere de kommende år. Kina, USA og andre puster os i nakken, og Danmark er kun førende, fordi vi meget tidligt investerede i teknologien og sikrede rammerne for udviklingen. Det har givet os fordele og, indtil nu, også 1. pladsen på det globale vindmarked. Men herfra skal der arbejdes hårdt for at blive i førersædet.

1. pladsen og de dertilhørende arbejdspladser og eksportindtægter kræver, at vi i industrien kontant gør vores ypperste for at udvikle vores produkter og bringe omkostningerne ned. Det kræver også, at danske politikere sikrer stabile rammevilkår og tør tage de næste skridt i den grønne omstilling.

Har vi ikke testpladser til at udvikle og teste vores produkter, og har vi ikke rammevilkårene, der sikrer en stabil vindudbygning i Danmark, kan vi ikke klare os i konkurrencen. Og vi risikerer at miste både danske arbejdspladser og solide eksportindtægter.

Hvis vi vil have stabilitet på markedet og dermed muligheden for at tiltrække kunder og investorer, kræver det, at de indgåede politiske aftaler overholdes. Det gælder også det nuværende energiforlig. Og det gælder i den verserende PSO-problematik. Vi skal have klare rammer, der er forudsigelige for industrien.

Det næste vigtige skridt bliver at anvende vores billige grønne el i vores bygningsopvarmning og i vores transportsektor. Og det er ikke noget, der skal ske om to år. Det er en omstilling, der skal i gang med det samme, og her er det selvsagt afgørende, at det giver mening for alle at anvende den billige, danskproducerede grønne strøm.

Vi har så gode vindressourcer i Danmark og i Norden, at grøn elektrificering er den mest rationelle vej til at blive fri af fossile brændsler. En højere efterspørgsel på el, får elpriserne til at stige, og støttebehovet til at falde. Og hvis vi vil gøre os fri af kul, olie og gas i fremtiden, er der brug for en samlet omlægning af energiafgifter og tilskud.

Energinet.dk, der driver de danske el- og gas-transmissionssystemer, har fremhævet, at vind bliver toneangivende for det danske energisystem og el-marked, fordi vi er omgivet af lande med adgang til enorme vindenergiressourcer. I 2020 vil vindenergiproduktionen alene i Nordtyskland være fire gange større end i Danmark. Det understreger nødvendigheden af at indrette et energisystem, der er baseret på el.

En satsning på et fælles energisystem vil være med til at fastholde Danmarks globale førerposition. Vi skal vise resten af verden, hvordan man producerer vedvarende energi, og, ikke mindst, hvordan man bruger den i sektorer, der ikke traditionelt har været en del af den grønne omstilling. Det er netop samlede systemløsninger, der kan bringe omkostningerne ned, og som gør Vestas og andre i stand til at imødekomme den globale efterspørgsel.

Med et øget fokus på understøttelse af test og udvikling i Danmark og investeringer i transmissionsforbindelser til udlandet kan Danmark tage næste skridt i den grønne omstilling.

Vi har et forspring – nu skal vi bare sørge for at udnytte det. Hvis vi stadig vil være forrest om ti år og høste alle de fordele, der følger med, skal vi have stabile markedsforhold og rammevilkår nu. Så får Danmark til gengæld også glæde af al den billige strøm, vi selv producerer.