Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Skal vi have nyt affaldscirkus?

Skal vi igen have to affaldssække pr. husstand – eller måske flere? Kommer der flere skraldebiler og henter sækkene? For hvis der ikke gør det, går vores skraldemand helt ned med flaget – han må allerede nu løbe alt, hvad remmer og tøj kan holde, for at hente bare én sæk. Findes der anlæg, som kan fremstille biogas af vores kartoffelskræller? Er der overhovedet penge i biogas?

Ritzaus Bureau. Billeder til artikel om affaldssortering. Parret Tabassum Hussain (manden) og Iram Tabassum (Kvinden) bor i en af de forsøgskommuner hvor affaldet skal sorteres og smides i to forskellige beholdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med stigende bekymring læser og hører man om regeringens planer for affaldssortering, og dystre minder dukker frem. For nogle år siden fik vi i Hørsholm Kommune besked om, at vi fremover skulle sortere vores husholdningsaffald i »tørt« og »vådt«. Det våde skulle anvendes til fremstilling af biogas i et nyt, fint anlæg, der var bygget længere oppe i Nordsjælland for mere end 70 millioner kroner. Vi anskaffede hver et stativ til en ekstra affaldssæk og puttede i de følgende år pligtskyldigst papir, pap og anden emballage i den ene sæk – og salatblade, kartoffelskræller og æbleskrog i den anden. Indtil vi en dag opdagede, at skraldemanden tog begge affaldssække og smed dem ind i det samme hul i skraldevognen – hvorpå han kørte dem direkte til forbrændingsanstalten. Det viste sig, at det fine biogasanlæg aldrig var kommet til at fungere og var blevet lukket. Kort efter fik vi besked fra kommunen om, at vi nu igen gerne måtte komme alt husholdningsaffald i én sæk. Stativerne, vi havde anskaffet til den ekstra sæk, blev kørt til genbrugspladsen og smidt ned i containeren til gammelt jern. Skal vi nu genopleve dette cirkus? Skal vi igen have to affaldssække pr. husstand – eller måske flere? Kommer der flere skraldebiler og henter sækkene? For hvis der ikke gør det, går vores skraldemand helt ned med flaget – han må allerede nu løbe alt, hvad remmer og tøj kan holde, for at hente bare én sæk. Findes der anlæg, som kan fremstille biogas af vores kartoffelskræller? Er der overhovedet penge i biogas?

Sporene skræmmer. Og måske ender det hele bare som en ny, dyr afbrænder.