Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Skal lægen have lov til at slå patienten ihjel?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om aktiv dødshjælp til håbløst syge patienter, som med sikkerhed vil dø, er blusset op igen efter at Styrelsen for Patientsikkerhed har varslet fratagelse af autorisationen fra den pensionerede læge Svend Lings, der offentligt har tilkendegivet, at han i strid med dansk lovgivning har ydet aktiv dødshjælp flere gange. Lings har fået støtte fra Ritt Bjerregaard, der selv er håbløst syg af kræft og kun 75 år gammel.

Aktiv dødshjælp kan foregå på flere måder, men en meget skånsom måde er indgivelse af en overdosis af et morfinlignende stof, hvor patienten bliver døsig og stopper med at trække vejret. Det siger sig selv, at det for en læge, der er uddannet til at redde liv, er en stor beslutning at gøre det modsatte.

Det eneste andet eksempel på, at læger tager livet af andre, er henrettelser med medicin, som det blandt andet finder sted i USA med stoffet pentobarbital.

Det etiske dilemma er åbenlyst. Holland har i mange år lovliggjort aktiv dødshjælp og Holland er et land, som Danmark med rette ofte sammenligner sig med. Så når fremtrædende personer som Ritt Bjerregaard står frem og taler for aktiv dødshjælp fra sit sygeleje, tror jeg, at mange danskere forstår hende og støtter, at Danmark følger Hollands eksempel.

Når patienten er psykisk rask og ikke psykotisk, mentalt retarderet eller på anden vis ude af stand til at forstå konsekvenserne af aktiv dødshjælp, kan jeg også godt følge Svend Lings og Ritt Bjerregaard i, at det kan være en human handling at skåne et menneske for yderligere lidelse med mange smerter, kvalme, vægttab og generelt forfald af kroppen.

Jeg kan også godt følge Styrelsen for Patientsikkerhed, som jo skal sørge for, at gældende lovgivning overholdes af læger. Jura står her over for humanisme, vil mange sikkert mene. Og hvem har ret?

Jeg har ikke gjort op med mig selv, hvad jeg mener om aktiv dødshjælp. Jeg kan se både fordele og ulemper. Men jeg er helt sikker på, at jeg som læge ikke vil kunne indgive medicin med det formål at dræbe et andet menneske.

Hvis jeg så bestemmer mig for at støtte aktiv dødshjælp, men ikke selv vil give sprøjten til patienten, er jeg så ikke en hyklerisk kujon? Jo, måske. Og det er netop det dilemma, som jeg tror, at mange læger står i.

For mig er der stor forskel på fx ikke aktivt at behandle en lungebetændelse med antibiotika eller at undlade at lægge en patient i respirator, og så at indgive en dødelig mængde medicin. Resultat for patienten bliver jo i alle tre tilfælde det samme, nemlig døden, men for mig er der stor forskel på at udelade behandling og at gøre noget aktivt for at fremme døden.

Hvis aktiv dødshjælp indføres, mener jeg derfor, at enhver læge bør have ret til at sige nej til at udføre det. Jeg vil på ingen måde fordømme kolleger som Svend Lings, for jeg erkender de lidelser, som han befrier patienten for.

Det etiske dilemma for mig handler derfor om, hvorvidt jeg kan acceptere at være en kujon i dette spørgsmål? Jura kan ændres, men kan humanisme gradbøjes? Og hvis jeg selv bliver håbløst syg, ville jeg så bede en kollega om hjælp til at dø?

Måske. Og derfor må jeg indtil videre erkende, at jeg i dette etiske dilemma måske er en hyklerisk kujon. Og måske er Svend Lings en helt?

Henrik Day Poulsen er psykiater og ph.d.