Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Skal Kvinfo lukkes? Her er to skarpe holdninger

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luk Kvinfo - det er tant og fjas for andre folks penge

Af Amalie Lyhne

I denne uge fik Kvinfo – »Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed«, som de statsfinansierede feminister kalder sig selv – frataget sine biblioteksopgaver. Kulturministeren har bestemt, at man fremover må gå til de dygtige bibliotekarer på Det Kongelige Bibliotek, hvis man leder efter litteratur om køn og ligestilling.

Det er Kvinfo naturligvis ikke tilfreds med. Her ser man nemlig sin egen kamp – at klynke over manglende ligestilling – som så vigtig, at den må være statsfinansieret.

Men er den nu også så vigtig, ligestillingskampen? Nej, det er den ikke, for den er allerede vundet. Vi har ligestilling. Vi har lige rettigheder og lige muligheder i Danmark uanset køn, og derfor bør Kvinfo lukkes. At vi ikke har resultatlighed – altså, at kvinder og mænd som grupper betragtet vælger forskellige veje i livet – det er en anden sag. Og i hvert fald ikke et udtryk for manglende ligestilling.

Man kan naturligvis mene – som netop Kvinfo gør – at der eksisterer nogle usynlige strukturer i samfundet som gør, at flere kvinder end mænd bliver sygeplejersker og flere mænd end kvinder bliver tømrere. Altså: Din mor gav dig en dukke i fødselsdagsgave, da du blev fire år, og derfor er du simpelthen blevet programmeret til at hade bestyrelsesposter og elske neglelak. Som sagt – det må man gerne mene. Men det er altså ikke noget, vi bør spilde borgernes surt optjente skattekroner på.

De eneste ædruelige ligestillingsproblemer, der er tilbage i Danmark, er isoleret til helt særlige befolkningsgrupper (kvinder i indvandrermiljøer) eller helt særlige områder (f.eks. værnepligt, som er diskrimination af mænd).

En pige, der vokser op i Danmark, kan gøre lige, hvad hun vil: Hun kan blive statsminister, hun kan blive soldat, hun kan blive kunstner. Hun kan føde børn, få aborter eller tage p-piller. Hun kan uddanne sig, tjene penge og vælge lige præcis det liv, hun selv ønsker.

Og så kan hun også melde sig ind i alle de Facebook-grupper, hun har lyst til – for eksempel Kvinfos spritnye Facebook-gruppe »Bevar Kvinfo«. Feministerne er nemlig blevet bange for, at regeringen med tiden helt vil lukke den bedagede snakkeklub, og derfor er overlevelseskampen skudt i gang på de sociale medier.

Kvinfo opfordrer her deres støtter til at skifte deres profilbillede til et »Bevar Kvinfo«-billede, bruge hashtagget »#bevarkvinfo« og skrive støttebeskeder på Facebook. Sjovt nok bliver man ikke opfordret til at donere penge til sagen, for feministernes obskure fantasier om usynlige glaslofter, udokumenteret diskrimination og selvindbildt undertrykkelse – ja, det er da noget, naboen må betale for over skatten.

Kvinfo er simpelthen tant og fjas for andre folks penge, og det er ikke rimeligt. Nej, fantasifulde politiske foreninger har ret til at eksistere, ytre sig og agere samlingspunkt for ligesindede, men det må finansieres af private midler. Luk Kvinfo.

Amalie Lyhne er selvstændig skribent og debattør.

Træk luft ind, Mette Bock: Bevar Kvinfo og styrk viden om ligestilling

Af Lars Werge, forbundsformand Dansk Journalistforbund

Kulturminister Mette Bock tog tirsdag et skridt i retning af nedlæggelse af videns-, udviklings- og dokumentationscentret Kvinfo, da hun kundgjorde, at centerets bibliotek flyttes til Det Kongelige Bibliotek.

Det lyder i sig selv ikke drabeligt. Men det er alvorligt for Kvinfo, hvis bibliotek – digitalt såvel som fysisk/analogt – er en base til viden om de særlige udfordringer på ligestilling, som vi har og har haft i Danmark gennem årtier, ja gennem århundreder.

Biblioteket har endvidere den særlige fokus på ligestilling i medierne; det sker via Kvinfos ekspert-database, og det har en effekt på, hvilke kilder mine kolleger anvender til deres arbejde. Endnu en grund til at begræde ministerens beslutning.

Men til overflod blev ministeren desuden sekunderet af sin partifælle, Liberal Alliances Laura Lindahl, som til Ritzau udtalte, at målet er at fjerne al statsstøtte til Kvinfo. Begrundelse?

»Det, Kvinfo står for, er en statsfeminisme. Deres ligestillingsbegreb handler kun om kvinden som det svage køn. Den opfattelse af kvindekønnet deler jeg ikke. Kvinfo er et politisk projekt, og vi skal selvfølgelig ikke give statsstøtte til propaganda,« lød det fra ligestillingsordføreren.

På det sociale medie Twitter fulgte Lindahl op, da hun blev udfordret på, hvad hun mente med »politisk projekt«:

»Kvinfo har kaldt borgerlige ligestillingsdebattører for en »trend«. Klar afstandtagen. Ikke OK,« begrundede ordføreren sit synspunkt.

Hvad Danmark har brug for, er viden, dokumentation og udvikling på ligestillingsområdet. Det er muligvis ikke gået op for Laura Lindahl og andre borgerlige politikere og debattører i Liberal Alliance, men der er fortsat u-ligestilling i Danmark.

Det kan man vælge at tilgå på forskellig vis. For eksempel disse:

• Man kan gå ind for kvotering
• Man kan håbe, udviklingen vil medføre en forandring
• Man kan mene, at det er rigtig godt med ulighed og uligestilling, og status skal bevares eller udbygges
• Eller man kan lede efter værktøjer til at påvirke en forandring

Når Kvinfo gennem årene har spillet en stor rolle i den danske ligestillingsdebat, så er det ikke som politisk aktør. I hvert fald ikke forstået som en partipolitisk aktør. Kvinfo har til gengæld leveret viden og faciliteret debat om et emne, som eksempelvis af skiftende regeringer, på arbejdsmarkedet og hele undervisningsområdet er blevet fremhævet som væsentligt.

Det virker sølle, at et regeringsparti med en så tynd begrundelse som den ovenfor anførte vil fjerne grundlaget for viden og indsigt – og det synes at være i direkte modstrid med Trekløver-alliancens regeringsgrundlag, hvori det (s. 82) står:

»Vi er kommet langt med ligestillingen i Danmark, men der er fortsat udfordringer. Ligesom der er risiko for, at den ligestilling, vi har opnået, kan rulles tilbage, hvis vi ikke forsvarer den. For at lykkes med at udvikle og fremme ligestillingen for både kvinder og mænd er det centralt, at mange forskellige aktører gør en indsats.«

Træk nu luft ind, kære Mette Bock. Omgør beslutningen om at fjerne Kvinfo-biblioteket. Og lyt ikke til Laura Lindahl, men læs i stedet regeringsgrundlaget igen: Ligestillingens fremskridt skal forsvares og udbygges.

Derfor skal Kvinfo bevares!

Lars Werge er forbundsformand i Dansk Journalistforbund.