Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Skal du have et nytårsknald?

»Mit ønske for 2015 er derfor, at vi danskere ser os selv i spejlet og sætter takt og tone i højsædet. 2015 skal være dannelsens og arbejdsomhedens år. Vi skal have en renæssance i god opførsel og flid.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg elsker nytårsaften. Meget mere end juleaften. Maden er bedre og mere trendy, der er mere champagne, og folk er særdeles velklædte. Det er kort sagt en stilfuld fest, der fejrer et nyt og spændende år. Og så får vi Dronningen at se. Hun er stadig super hot og et samlingspunkt, der om noget handler om danskhed. Dronningen har stil og er et pragteksemplar i god opførsel.

Men når alkoholen går ind, går forstanden nogle gange ud. Og det kan jo ende med en tur i hegnet. Og for nogen kan turen i hegnet betyde et helt liv med en person, som du måske ikke havde forestillet dig. Kort sagt, hvis en graviditet bliver din nytårsgave. I alle tilfælde har 2014 været året, hvor vi har været vidne til de mange problemer, som samliv og skilsmisse kan medføre.

Læs også: »Der er mange børn, der ikke glæder sig til juleaften«

Antallet af skilsmisser er højt, og Statsforvaltningen var i 2014 flere gange ude og sige, at danskerne i tiltagende grad er dårlige til at enes om børnene, når vi går fra hinanden. Jeg havde en patient, hvis ægtefælle på grund af uenighed i en samværssag, slog alle hendes blomster i haven ihjel med plantegift. Konflikthåndtering er kort sagt en by i Rusland. Københavns Byret blev i 2014 et trist centrum for danskernes temperament, når det gælder samværssager med et brutalt drab på en uskyldig dommer, der blot passede sit job.

Hvorfor er vi danskerne så rigide og selvoptagede? Hvorfor kan vi ikke indgå kompromiser, men vil altid have vores vilje? I efteråret kom sagen om forældre, der ikke kan finde ud af at tale ordentligt til skolelæreren, og svinede lærerne til på de sociale medier. Er vi virkelig blevet en nation af grove, usympatiske egoister, der har glemt alt om takt og tone?

Læs også: Vi er mere uhøflige over for hinanden

Berlingske og andre medier er med jævne mellemrum fyldt med historier om arbejdsomme udlændinge, der i Danmark oplever en nation af selvoptagede, dovne egoister, som slet ikke interesserer sig for udlændinge, der bidrager til samfundet. Danskerne skal hjem og hente børn og isolerer sig bag ligusterhækken. Og så sygemelder vi os på mindste foranledning og er for fine til ufaglærte job.

Men når alkohol kommer indendørs, forvandler vi os som en dr. Jekyll til råbende, opkastende, rendestens-tissende fulderikker, der mest af alt minder om en flok vilde bavianer, hvor de røde numser blot er erstattet af et rødmosset fjæs. I andre lande nyder de også alkohol, men i moderate mængder uden pinlig opførsel.

Læs også: Derfor bestemmer du ikke selv, om du vil være høflig

Mit ønske for 2015 er derfor, at vi danskere ser os selv i spejlet og sætter takt og tone i højsædet. 2015 skal være dannelsens og arbejdsomhedens år. Vi skal have en renæssance i god opførsel og flid. Vi skal lære at respektere autoriteter, opføre os ordentligt, interessere os for omverdenen, arbejde hårdt og ikke kun klæde os pænt på nytårsaften. Og med hensyn til nytårsknaldet, er det nok mere hensigtsmæssigt at vente med det, indtil du er ædru. Hmmm. Jeg har fødselsdag 9. oktober. Gad vidst hvad mine forældre lavede nytårsaften i 1964?

Skål og godt nytår!