Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Sit samfund skylder man alt

Henrik Jensen: Er tiden blevet moden til at overveje en almindelig samfundspligt for unge? Jeg mener, ud fra en stigende erkendelse af, at riget stander i våde, sit samfund skylder man alt, og England expects every man to do his duty?

Henrik Jensen, lektor og forfatter Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg luftede idéen i min bog »Det ordentlige menneske«, og nu dukker den op i socialdirektør i Randers, Knud Aarups udmærkede lille skrift »Frivillighedens velfærdsstat.« Det løfter da idéen, at også en kommunal praktiker står for den.

Almindelig samfundspligt, altså: En form for civil social værnepligt, pålagt samfundets mænd som kvinder, til - som portal til en uddannelse, ydet af samfundet - at bruge op til et halvt år på at hjælpe til med sociale, sundhedsmæssige og kulturelle opgaver overalt i landets kommuner: gøre rent, køre mad ud, løfte, bære ved og være med.

Jo, men det kan de slet ikke finde ud af, vil deres hårdt prøvede forældre indvende. De mener nok, at de kender deres børns evner for rengøring og hjælpsomhed. Men hvor svært kan det være? Der er en bunke enkle opgaver, der sagtens kan udføres af sådanne ekstra hænder. Og hører vi ikke ofte nok en skrigen på ekstra hænder på det sociale og sundhedsmæssige område? Der ville ikke blive tage noget fra de professionelle.

Nå, men så har de ikke lyst, vil man indvende. Nej, det har de måske ikke - omend der efter sigende er en stor, til dels hjemløs pligtfølelse og beredvillighed til frivillig assistance i befolkningen. Men, indrømmet. I valget mellem en filantropisk opgave og så at prioritere sig selv, vil de fleste - unge som gamle - nok vælge sig selv. Det er, hvad vi bliver vænnet til.

Netop derfor er det ikke noget, der kan overlades til lysten, frivilligheden, det må være en pligt, baseret på en generationskontrakt: Du tager dig lidt af andre, mens du er ung, til gengæld får du en uddannelse og bliver selv passet, når du bliver gammel eller syg.

Er det ikke næsten smukt? Det, som hidtil har været betragtet som en ret - uddannelse - forbliver en ret, men baseret på en pligt. Gør din pligt og kræv din ret. Var det ikke det, der stod på fagforeningsfanerne engang? Og prøv lige at overveje den integrerende virkning, et sådant tiltag ville have. Integration af generationerne, tiltrængt så unge kan få et begreb om, hvordan den anden halvdel lever, og ikke mindst integration af allehånde etniske grupper og overbevisninger, inden for rammen af en nødvendig og meningsfuld samfundsmæssig praksis!

Endelig ville det spare en masse penge, som kunne sættes ind der, hvor de for alvor ville gavne samfundet for fremtiden - netop uddannelsesområdet. Vi bruger forholdsvis for mange penge på de syge og døende, og for få på dem, der skal sikre underholdet i fremtiden.

Det er nødvendigt at sejle, ikke at leve.

Social- og sundhedsområdet er blevet et bundløst behovshul, som sluger alt, hvad man kan skrabe sammen. Hvert år pumpes der mange ekstra milliarder i det - og vi bliver ældre og ældre. Gennemsnitsalderen i Europa er nu 37 år, om 40 år er den være 53! Skal vi importere personale fra andre verdensdele til at tage sig af os i fremtiden? Det fører som bekendt andre problemer med sig.

Lad os finde på noget andet: almindelig samfundspligt. Hvis vi fortsat ønsker at se samfundet som et moralsk fællesskab, og gerne vil styrke den medmenneskelige forståelse og sammenhængskraft.