Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

SF og friheden

Jo flere frihedskæmpere, jo bedre. Men SF må forstå, at frihed også er økonomisk frihed, frihed til at begå fejl, frihed til at leve usundt og frihed til at leve på måder, som er svære at forstå for andre mennesker.

Amalie Lyhne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et interview her i avisen sagde SFs formand Pia Olsen Dyhr i anledning af partiets netop overståede landsmøde i weekenden følgende:

»Jeg mener jo, at SF er et frihedsparti. Det er en del af vores stærke historiske rødder at gøre op med statsliggørelsen og give den enkelte borger lov til at få indflydelse på sit eget liv, og det vil vi gerne putte ind i nutiden. Jeg vil se, om vi kan blive venstrefløjens svar på Liberal Alliance. Altså dem, der kæmper for friheden.«

Interessante ord fra et parti, som ikke just er kendt for at kæmpe for friheden og bekæmpe statsliggørelsen.

Vi skal trods alt kun fem år tilbage, før SF gik til valg på et politisk program, der indeholdt hele 35 nye forbud og afgifter – og partiets daværende retsordfører Karina Lorentzen kommenterede forbudsiveren med de uforglemmelige ord: »Jeg synes ikke, der er noget galt med forbud, hvis de bliver udstedt af fornuftige mennesker. Og vi er jo fornuftige i SF.«

Men ingen skal klandres for at lægge arrogancen til side og blive klogere. Der er altid brug for flere gode folk, som vil forsvare det enkelte menneskes frihed – uanset hvad de måtte have ment tidligere.

SF kæmper som bekendt med at finde sin plads mellem de ægte socialister i Enhedslisten og de begejstrede nytænkere i Alternativet.

Nu har Pia Olsen Dyhr så fundet på at bruge friheden som SFs nye særkende.

Under landsmødet brugte hun først og fremmest energi på at bakke op om indvandrerkvindernes frihed fra undertrykkende religion og social kontrol. Det er al ære værd.

Så faldt der også et par ord om fri hash, hvilket er helt nye toner fra SF – og det er ligeledes en fin sag.

Men stopper friheden dér for SFerne? Indvandrere og hash – er det dét? Hvad med alt det andet?

SF har for eksempel i flere år arbejdet for et forbud mod købesex. Skal kvinder ikke have friheden til at bestemme over deres egen krop?

SFs sundhedsborgmester i København, Ninna Thomsen, har i årevis kørt en regulær hetz mod hovedstadens usunde borgere. Der bliver banket på dørene hjemme hos rygerne, børnehavepædagoger bliver instrueret i at lægge mærke til forældrenes eventuelle rødvinsånde, og social- og sundhedsassistenter bliver tvunget til at dyrke motion for at gøre noget ved de ekstra kilo. Vil SF lægge den slags snerpet formynderi på hylden og begynde at kæmpe for frihed til forskellighed – også for rygerne og de overvægtige?

Vil SF nu slutte sig til Liberal Alliance og Enhedslisten, når det gælder det kompromisløse forsvar af frihedsrettighederne – ytringsfriheden, forsamlingsfriheden, modstanden mod masseovervågning?

Og så er der altså skatten. Man kan ikke påstå, at man er et frihedsparti, som kæmper imod statsliggørelse – og så samtidig gå ind for at bevare verdens højeste skattetryk og verdens største offentlige sektor. Vil vi fremover se SF gå ind for skattelettelser? Det er jo den enkelte borgers frihed til selv at bestemme, hvad hans egne penge skal bruges på.

Jo flere frihedskæmpere, jo bedre. Men SF må forstå, at frihed også er økonomisk frihed, frihed til at begå fejl, frihed til at leve usundt og frihed til at leve på måder, som er svære at forstå for andre mennesker.