Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Selvfølgelig virker grænsekontrol

Grænseovergangen ved Padborg. Grænsekontrol virker, mener Kristian Ditlev Jensen, det har historien vist. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da DR skulle faktatjekke Dansk Folkepartis jubel over grænsekontrollens succes sidste år, var konklusionen klar fra en adspurgt ekspert, der ligefrem var seniorforsker i migration ved Dansk Institut for Internationale Studier: Faldet i asylansøgere kunne sagtens skyldes noget andet end grænsekontrol. Og til sidst slog forskeren tilmed fast, at det var alt, alt for tidligt at sige, hvorvidt grænsekontrol havde nogen effekt – overhovedet.

Nogenlunde på samme tidspunkt hæftede Det Radikale Venstres udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, sig ved, at der var sket en fordobling i antallet af asylansøgere, men vel at mærke efter, at grænsekontrollen blev indført 4. januar i år. Konklusion?

»Det viser, at grænsekontrol jo ikke virker til det, som regeringen og dens støttepartier vil have den til. Nemlig en straksopbremsning, hvor der ikke skal komme asylansøgere,« sagde Sofie Carsten Nielsen til TV 2.

Altså var det nu en stigning, der beviste, at grænsekontrol slet ikke virker. På samme måde argumenterer folk i grænselandet – bare med omvendt fortegn.

I bæltet hen over Sønderjylland ved alle nemlig udmærket, at der slet ikke er nogen grænsekontrol – i virkeligheden. Politiet tjekker bare lidt her og lidt der, men hvis man ser sig bare lidt for, skal man egentlig aldrig vise pas. Der er kun tale om stikprøver, og enhver kan regne ud, at mørketallene – altså de migranter, der krydser uden at blive registreret – som minimum må eksistere, når lokale kan cykle, gå og køre i bil hen over grænsen på daglig basis uden at vise så meget som et sygesikringsbevis.

Grænsekontrol virker

Argumentationen har været til stede hele vejen igennem de store migrantkrise, der begyndte for alvor på dansk jord i 2015:

Grænsekontrollen virker ikke, den virker kun lidt, den er overflødig, det er symbolpolitik eller også er det spil for galleriet. Hvilket på den ene side er rigtigt – fordi der ikke er grænsekontrol. Mens det på den anden side ikke er rigtigt. Fordi grænsekontrol naturligvis – det kan enhver regne ud – virker.

Et af de bedste argumenter for, at grænsekontrol virker, er, at den altid har virket. Det er simpelthen et historisk faktum, at grænsekontrollen har virket alle dage. En af de første kilder, der nævner pas, er faktisk Bibelen. I Nehemias Bog 2, 7 og frem står der:

»Og jeg sagde til kongen: »Hvis det behager kongen, så lad mig få breve med til statholderne i provinsen Hinsides Floden, om at de skal lade mig rejse igennem, så jeg kan komme til Juda. Lad mig også få et brev til Asaf, der har tilsyn med kongens parker, om at han skal give mig træ til bjælkerne i tempelborgens porte, til byens mur og til det hus, jeg skal bo i.« Det gav kongen mig, fordi min Guds gode hånd var over mig.«

Hvis det ikke overbeviser, kan man jo bare se tilbage på perioden inden 2001. I de 70 år, der gik forud, havde man kontrolleret hver eneste persons pas langs den såkaldte 1920-grænse i det dansk-tyske grænseland. Dengang diskuterede man slet ikke, om pas virkede eller ej. Man vidste, at de virkede. Selvfølgelig. Ligesom en hoveddør virker i et privat hjem. Alle, der skal ind, kan komme ind. Men man spørger lige, hvem de egentlig er.

Skulle man mangle yderligere argumenter, kan man jo spørge sig selv om, hvorfor magthaverne pludselig indfører »grænsekontrol«, når det passer dem? For tiden skal man vise pas, når man rejser fra Danmark til Tyskland, fordi der er G20-møde i Hamborg. Og i forrige uge skulle man sågar vise ID, når man skulle ind på Bornholm, fordi der var Folkemøde.

Så kom ikke her.