Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Seks initiativer, der kan gøre vores byråd mere mangfoldige

Foto: Henning Bagger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunalvalget i morgen handler om det nære, om skoler, ældrepleje, fritidsliv, det lokale erhvervsliv, integration af flygtninge – alt det der betyder noget for de fleste af os. Når krydset skal sættes, er der et hav af kandidater. Mange mænd, mange offentligt ansatte. Andelen kan kvindelige kandidater ligger på ca. en tredjedel. Og hvis man dykker længere ned i tallene, er andelen af privatansatte kvindelige kandidater relativt begrænset.

Om det er et problem eller ej kan altid diskuteres, men jeg synes, at mangfoldighed styrker demokratiet. For den bedste politik bliver til, når byråd/kommunalbestyrelser er bredt sammensat både for så vidt angår køn, alder og beskæftigelse. Faktum er jo, at vi som byrådsmedlemmer ifølge en analyse bruger i snit 19 timer om ugen på vores fritidsarbejde. Det er ret meget. Og jeg kan ærlig talt godt forstå, at det skræmmer mange væk – det gælder sådan set både mænd og kvinder. Det kræver også en ekstraordinær indsats fra min egen familie, hvor vi slet ikke kan klare os uden mormor/farmors store indsats.

Det er naturligvis for sent at gøre noget ved sammensætningen af kandidatfeltet til valget i morgen. Ligesom valg ikke afgøres de sidste uger inden krydset sættes, men derimod mellem valgene, skal vi allerede nu tænke over, hvordan byrådene bliver endnu bredere sammensat næste gang. Vi kan ændre og tilpasse meget for at gøre det mere attraktivt at vælge lokalpolitik til.

Lad mig pege på seks konkrete initiativer:

1. Mødetidspunkter for udvalgsmøder skal tilpasses en families ofte travle hverdag.

2. Der skal være fleksibilitet og forståelse for eksempelvis mødedeltagelse på Facetime eller Skype. I dag er vi virtuelle i så mange andre sammenhænge, det må også kunne lade sig gøre i politik.

3. Udvalgsmøder skal være klart afgrænset, så start og sluttidspunktet kendes og respekteres.

4. Indflydelse: Det skal være langt mere synligt, hvor stor en rolle kommuner og kommunalpolitikere spiller i at drive forretningen Danmark. Vi spiller en kæmpe rolle. I Gentofte, hvor jeg er kommunalpolitiker, sidder vi med et årligt budget på seks mia. kr. Der er ca. 9.000 ansatte i Gentofte Kommune og ca. 75.000 borgere. Det svarer til at sidde i spidsen for en mellemstor virksomhed.

5. Kommunikation: De fleste brænder for det nære – skolen, vuggestuen, idrætsforeningen, busruten, plejehjemmet eller det grønne område nær dig. Vi skal være bedre til at kommunikere, hvordan lokalpolitik gør en forskel.

6. Lønnen kan diskuteres. Gennemsnitslønnen er ikke just prangende, hvis man ser på antallet af timer, der investeres. Det er nok desværre også med til at skræmme folk væk.

Derfor betyder det noget, hvem du sætter krydset i morgen. Tænk på det, og tænk på, at byråd skal være bredt sammensat.

Godt valg!

Louise Feilberg er spidskandidat for Venstre i Gentofte.