Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Se mig nøgen på nettet

Er unge mere ekshibitionistiske og narcissistiske end tidligere? Er unge blevet vant til, at intet har konsekvens her i livet, og at forældrene altid kan redde dem ud af en uheldig situation?

Foto: Bax Lindhardt. Henrik Day Poulsen.
Læs mere
Fold sammen

En af ugens store historier handlede om unge mennesker, der havde fået taget nøgenbilleder eller medvirket til sex med flere, der så var blevet lagt ud på internettet. Et bureau i Rusland lejede endda billederne ud.

Ofrene, oftest unge kvinder, følte sig med rette udstillet og frygtede, at omgivelserne ville se på dem som »billige«. Og denne frygt er sikkert berettiget.

Jeg har intet til overs for skurkene, der lægger andres nøgenfotos ud. De skal straffes hårdt. Men jeg kan ikke lade være med at spørge om, hvad der får unge mennesker til at indvillige i at lade sig fotografere uden tøj på og i seksuelt aktive positioner? For hvis ofrene havde undladt at lade sig fotografere, var der jo ikke noget problem.

Spørgsmålet er, om unge menneskers grænser har rykket sig og om erkendelsen af, at noget her i livet ikke kan gøres om, er forsvundet.

Er unge mere ekshibitionistiske og narcissistiske end tidligere? Er unge blevet vant til, at intet har konsekvens her i livet, og at forældrene altid kan redde dem ud af en uheldig situation? At skolen og samfundet blot giver en advarsel, og at der altid er mulighed for en ommer?

De ramte unge har bl.a. udtalt, at de gjorde det som en kærlighedserklæring til kæresten. Men har ingen fortalt dem, at grænsen mellem kærlighed og had kan være knivskarp, og selv det mest intense forhold pludselig kan gå i stykker?

Ser man på de mange reality shows, som mange unge elsker, tiltrækkes seerne i høj grad af promiskuitet og dyrkelse af den nøgne krop. Det er der som sådan intet galt i, så længe den unge kan skelne mellem, hvad der er f.eks. »Paradise Hotel« og virkeligheden. For et reality show er jo ikke virkeligheden. Det er fiktion produceret for at tjene penge. Der er penge i at sælge sex, og lader man sig fotografere nøgen og giver billedet til en anden, kan man ikke gøre det om. Det er som at trykke »send« på en email.

Ingen kan vist beskylde mig for at ville indføre tørklæde og forbud mod sex før ægteskabet. Vil man deltage i et orgie, er det ok for mig, hvis alle parter er enige om det. Men spørgsmålet er, om unge mennesker er gode nok til at sætte grænser for sig selv og indse, at visse ting her i livet er endelige. Jeg kan blive meget bekymret, hvis en så dårlig dømmekraft vedrørende nøgenfotos også inkluderer økonomiske dispositioner eller valg af den mand eller kvinde, som man vælger at få børn med. Er barnet kommet til verden, hænger man på faren eller moren resten af livet. I medgang og modgang, også når hadets grimme ansigt viser sig. Det skal man tænke på inden det ubeskyttede samleje.

Historierne om de lækkede nøgenbilleder bør give anledning til, at unge mennesker ser sig selv dybt i øjnene og erkender, at intet i livet er gratis. Alt har en pris og visse valg kan ikke gøres om.

Selv om jeg var 22 år gammel og havde en mave som Christiano Ronaldo, ville jeg ALDRIG lade mig fotografere i mindre end underbukser. Jeg ville heller ikke drikke mig fuld eller tage stoffer, som fik min dømmekraft til at svigte. Unge mennesker må lære at beskytte sig selv og tage ansvar.

Gudskelov er jeg 50 med smådeller i siden, så ingen gider lægge billeder ud af mig!