Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Saudisk propaganda er løgn og latin

17 ud af de 19 terrorister fra terrorangrebet 11. september 2001 var saudiske statsborgere. Islamisk Stat er et direkte resultat af saudisk politik og teologi, og hvis vi ikke stopper roden i form af wahabismen, vil vi om fem eller ti år have et nyt al-Qaeda eller IS.

Tarek Ziad Hussein
Læs mere
Fold sammen

I Berlingske onsdag 30. december kunne man læse en erklæring fra den saudiske ambassade i Danmark, som udtrykte bekymring for en angivelig fejlslutning, hvor ekstrem wahabisme i Saudi-Arabien forbindes med terrorangreb rundt om i verden.

Herefter oplistes, hvad der mest af alt ligner en resultatliste over de bedrifter, som saudiske autoriteter og institutioner – ifølge dem selv – har udført i kampen mod terror.

Erklæringen er dog udtryk for en større omgang propaganda, som er fyldt med historieforfalskning, og hvor der skøjtes henover en række teologiske og politiske elementer, som efterlader et helt andet billede af det saudiske regime. Her kommer derfor fire grunde til, hvorfor Saudi-Arabien og den jihadistiske terror er nært beslægtet:

For det første er det relevant at tage et historisk kig på grundlæggeren af den saudiske wahabisme, nemlig Mohammad Ibn Abd al-Wahhab. Denne præsenteres af den saudiske ambassade som en art reformator for islam ved sin ankomst i 1703. Sandheden er desværre en anden og skal findes i grundlæggelsen af den saudiske stat. I 1744 indgik Abd al-Wahhab en pagt med den senere grundlægger af den saudiske stat, Muhammad ibn Saud.

Pagten gik kort sagt ud på, at Abd al-Wahhab ville anerkende Ibn Saud som muslimernes sande leder, som til gengæld ville støtte Abd al-Wahhabs kald til jihad mod ikke-muslimerne samt de muslimer, som var uenige med ham.

Allerede her ser vi den første retfærdiggørelse på drab af civile – muslimer som ikke-muslimer – der er kritiske over for regimet. Efterfølgende spredte Abd al-Wahhab sin ideologi med vold og krig ved blandt andet at gøre oprør imod Det Osmanniske Rige og udføre talrige terrorangreb og drab på politiske opponenter og kritikere.

For det andet indførte Abd al-Wahhab en række teologiske principper, som den dag i dag gennemsyrer Saudi-Arabien og IS’ teologi.

Grundlæggende indførte Abd al-Wahhab en streng og bogstavtro fortolkning af islam. Det førte blandt andet til indførelsen af »takfir«, hvor enhver, som ikke delte overbevisning eller fortolkning med ham, blev erklæret for vantro. Den samme tendens ser vi i dag, hvor muslimer, som stiller sig kritiske over for regimet eller har en anden teologisk udlægning, erklæres for frafaldne.

Det er senest kommet til udtryk ved fængslingen af bloggeren Raif Badawi, som erklærede sig kritisk over for regimet på en række områder, og som er blevet idømt 1.000 piskeslag og ti års fængsel.

I den wahabistiske og dermed saudiske selvforståelse har man patent på den sande udlægning af islam, og enhver som betvivler det faktum, er en fjende – muslim eller ej. Det kan desuden nævnes, at ifølge adskillige kilder bliver Abdul-Wahabs bøger uddelt gratis i hver ny by, som IS erobrer og brugt til undervisning.

For det tredje, så lad os studere de saudiske bidrag i form af kolde kontanter. Det anslås ifølge forskellige estimater, at Saudi-Arabien de seneste 30 år har brugt mere end 600 milliarder kroner på at eksportere radikal wahabisme rundt om i verden. Her er det vigtigt at forstå, at den saudiske strategi de sidste mange år har været at finansiere moskeer overalt i verden, oplære imamer samt udgive millionvis af bøger, der uddeles gratis, og som har til formål at fremme wahabismen.

Denne indflydelse gør sig desværre også gældende i Danmark, og vi skal ikke længere tilbage end til september, hvor Saudi-Arabien tilbød at finansiere 200 nye moskeer i Tyskland. Det anslås, at alene mellem 2011 og 2013 ankom der flere end 25.000 saudiske lærde til Indien, mens en stor del af Talebans krigere blev teologisk uddannet i pakistanske koranskoler finansieret af saudiske oliepenge. Disse skoler danner overalt i verden omdrejningspunktet for udbredelsen af den wahabistiske teologi og er derfor ofte første skridt i radikaliseringen. Europa-Parlamentet var da heller ikke i tvivl, da det i 2013 erklærede, at wahabismen var hovedkilden til den globale terrorisme.

For det fjerde, så lad os ikke glemme Saudi-Arabiens finurlige forbindelser til diverse terrorsammenhænge. 17 ud af de 19 terrorister fra terrorangrebet 11. september 2001 var saudiske statsborgere, og det samme gælder Osama Bin Laden, hvis familie er en del kongefamiliens inderste kreds. Derudover anslås det, at flere end 2.500 saudiske statsborgere i øjeblikket befinder sig i Syrien og Irak, hvor de kæmper for IS. Europa-Parlamentet var da heller ikke i tvivl, da det i 2013 erklærede, at wahabismen var hovedkilden til den globale terrorisme.

Den kvikke og kritiske læser vil efter denne gennemgang studse over, hvorfor IS i så fald betragter Saudi-Arabien som en hovedfjende og omvendt? Svaret hertil er ganske simpelt. Først og fremmest mener IS, at Saudi-Arabien er afveget fra den oprindelige wahabistiske fortolkning, og at de selv er de sande repræsentanter for Abd al-Wahhabs fortolkning. Derudover er det vigtigt at understrege, at det saudiske styre ikke med egne hænder har skabt IS og al-Qaeda, men gennem årtier har leveret det politiske, teologiske og økonomiske fundament og dermed sået frøene til skiftende terrororganisationer.

Der er en vis ironi i det faktum, at vi sender danske soldater i krig mod IS samtidig med, at Saudi Arabien er vores tætte allierede.

Som ovenstående gennemgang viser, så er der ingen tvivl om den betydning, som Saudi-Arabien de seneste årtier har haft for opfindelsen af skiftende terrororganisationer. IS er et direkte resultat af saudisk politik og teologi, og hvis ikke vi stopper roden i form af wahabismen, vil vi om fem eller ti år have et nyt al-Qaeda eller IS. Det er derfor på tide, at vi kræver handling fra vores politikere, hvis vi ikke fortsat skal blive taget ved næsen af et kynisk diktatur og dets repræsentanter i Danmark.

Muslimer i tusindvis søger hvert år til Mekka i Saudi-Arabien, en af islams helligste byer. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere