Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Sass’ opgør med selvgodheden

»Pointen hos Sass er, at tilstrømningen ellers vil fortsætte, så vores velfærdssamfund grundlæggende vil blive forandret økonomisk og kulturelt.«

07debJesperBeinov.jpg
Jesper Beinov Chef for Lederkollegiet, Opinions- og Navneredaktør Fold sammen
Læs mere

Med god grund er frygten for, hvordan flygtninge- og migrantkrisen vil påvirke Europa i 2016, mest dominerende, når den internationale elite i disse dage mødes i det sneklædte Davos i Schweiz til World Economic Forum. Mit bud er, at opbruddet i dansk og europæisk politik fortsætter, indtil der kommer styr på EUs ydre grænser.

Lige nu ser vi massive ryk i dansk politik, hvor Henrik Sass Larsen forstærker de meldinger, som S-formand Mette Frederiksen allerede er kommet med. Om venstrefløjen, der er imod stramninger, bemærker Socialdemokraternes robuste gruppeformand, Henrik Sass Larsen i Jyllands-Posten søndag: »De står på humanismens olymp. Som humanistiske guder, der kaster lys ned på os andre og forklarer os, hvad der er rigtigt og forkert ud fra deres definition af den rette dosis humanisme. Det er det, der irriterer mig, at de gør.«

Sass kaster en af den slags holdningsmæssige granater, som toppolitikere anvender, når de afgørende vil dreje debatten. For nylig skrev han et lignende kontant debatindlæg i dagbladet Politiken, men for at ingen kan være i tvivl giver han den fuld skrue i et kritisk, omfattende interview over forside og hele fire sider i Jyllands-Posten. Hovedsynspunktet er, at asylansøgere skal samles i nærområderne, f.eks. Algeriet eller Libyen, bare ikke i Danmark. Derpå er det en sag for de enkelte lande, hvor mange de vil tage, når folk først er anerkendte flygtninge. Altså en indsats langt væk fra Danmark. Pointen hos Sass er, at tilstrømningen ellers vil fortsætte, så vores velfærdssamfund grundlæggende vil blive forandret økonomisk og kulturelt. Heller ikke det sidste tager han let på.

Det er urealistisk for Mette Frederiksen, hvis hun skulle blive statsminister, at få et rødt parlamentarisk grundlag med på de socialdemokratiske forslag. De forslag vil uden tvivl påføre Socialdemokraterne vanskeligheder. Men her og nu er regeringen blå, så hvorfor ikke omsætte forslagene til seriøs, konkret politik?

Grundlæggende er der nemlig musik i Henrik Sass Larsens forslag. Det danske samfunds sammenhængskraft truer med at krakelere, hvis vi år efter år skal tage imod så store grupper medborgere, som ud fra erfaringen med den hidtidige integrationsindsats altovervejende vil være på overførselsindkomst og vanskelige at integrere. 75 procent af partierne vil være enige – blå blok tillagt Socialdemokraternes 25 pct. i meningsmålingerne.

Den danske regering kunne meget vel trykprøve Socialdemokraternes forslag i EU. Udfordringen er jo den samme i resten af den velstående del af EU. De politiske bevægelser tilsvarende. Partierne flytter sig nu, og gør de det ikke hurtigt nok, rykker meningsmålingerne.

Tiden er til europæiske løsninger. For alle os, der ser hen til de europæiske institutioner, er der dog ikke meget opmuntring at hente. Det er uforståeligt, at Bruxelles – læs EU-Kommissionen – ikke er i stand til at rykke hurtigere. Stats- og regeringscheferne har vedtaget konklusioner, der giver EU-Kommissionen retning. Så hvad venter de på? Uden samling i EU får vi kun midlertidige løsninger.

I denne uge mødes den globale politiske elite i Davos. Krisebevidstheden er stor. Forhåbentlig kan der lægges spor ud for en europæisk løsning. Det haster.