Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Sanne Cigale, du svigter dit køn

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Emil, du skal ikke tage mig eller andre feminister til indtægt for din historieløshed.« Det var beskeden fra Sanne Cigale til mig i et indlæg i Berlingske 16. oktober.

Sanne Cigale er harm over et indlæg i Politiken, hvor jeg argumenterer for, at risikoen for krig bliver mindre, når flere kvinder kommer til magten. Hun kalder mig ligefrem »historieløs« og anklager mig for at gå på »kompromis med fakta«.

Jeg vil gerne uddybe mit argument, og jeg er ligglad med, om det bliver kedeligt.

Professor Mary Caprioli har undersøgt, om stater, der i perioden 1960-2001 har en høj andel af kvinder i parlamentet og på arbejdsmarkedet, i samme periode er mindre tilbøjelige til at bruge militære løsninger. Mary Caprioli finder frem til, at når en stat øger andelen af kvinder på arbejdsmarkedet med fem procent, er sandsynligheden for, at staten indgår i væbnede konflikter hele fem gange mindre. Caprioli bruger et væld af kontrolvariable. Og konklusionen er klar: Flere kvinder ved magten leder til færre militære konflikter.

Ifølge kriminalforsorgen udgør kvinder herhjemme kun fire procent af de indsatte i danske fængsler. Ser vi mod USA, har Nancy Gallagher bevist, at kun 22 procent af kvinderne støttede idéen om at angribe Irak i 1991, mens hele 48 procent af mænd støttede idéen. Det tyder igen på, at flere kvinder ved magten leder til færre militære konflikter.

En rapport fra McKinsey i 2015 viste, at hvis kvinder i lige så høj grad deltog på arbejdsmarkedet som mænd, kunne vi øge verdens BNP med svimlende 28.000.000.000.000 dollar. Det er en af fysikkens love inden for konfliktstudier, at økonomisk vækst også leder til færre borgerkrige. Eller skåret ud i pap: Flere kvinder på arbejdsmarkedet = økonomisk vækst = fred.

Vejen til fred er brolagt med kvinder

Der er ingen jordisk tvivl om, at vejen til fred er brolagt med kvinder. Og netop derfor mener jeg, at vi burde kaste vores penge i de projekter, der giver kvinder retten over eget liv. Retten til at få en uddannelse. Retten til et arbejde. Retten til medicinsk behandling. Retten til at stemme. Og retten til at vælges.

Sanne Cigale mener, at jeg misbruger feminismen. For feminismen tilhører kun kvinderne, mener hun. Men hvem siger, at mænd ikke må tro på kvinders rettigheder?

Idéen om ligestilling er der ingen, der har patent på. Jeg ønsker i hvert fald fortsat en dansk udenrigspolitik, som giver flere kvinder mere magt. Sanne Cigale har nu brugt spalteplads på at kaste smuds på det projekt. Det går over min forstand.

Kære Sanne. Jeg mener det gravalvorligt, når jeg siger: Du svigter dit køn.