Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Samfundsfjender med slips

Jens Jonatan Steen: Ugens store moralske syndefald med Dovne Robert er næsten lidt for forudsigeligt og lidt for banalt.

Jens Jonatan Steen, analysechef, Cevea Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kender historien; højrefløjen går i selvsving over velfærdsstatens fallit og kan nu rende rundt med tungsindig moralsk forfærdelse de næste par måneder. Men lad mig alligevel slå det fast med syvtommersøm: Robert ’Doven’ Nielsen er selvfølgelig en tosse. Han har uddannet sig selv til professionel udnytter af velfærdsstaten, og han bekriger det fællesskab, som understøtter hans livsførelse. Men han er også en klar undtagelse! Og han er endda en bevidst undtagelse, der, som Nihilist, opfatter ’arbejde som en vederstyggelighed’ og bekæmper de grundværdier, som vores fællesskab bygger på. Kort sagt: en skændsel.

Men når vi dulmer den værste moralske opstandelse med fakta og hovedpinepiller, så afslører tallene, at antallet af langtidsledige ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen i indeværende år er faldet med syv procent, mens der ifølge Beskæftigelsesministeriet i alt er omkring 6.000 danskere, der har været på kontanthjælp i mere end ti år. Og heraf udgør kvinder fra ikke-vestlige samfund en tredjedel og hermed størstedelen af den samlede gruppe, hvoraf majoriteten samtidig skønnes at lide af alvorlige psykiske og fysiske lidelser.

Selvom der skal slås hårdt ned på Robert og alle andre, der udnytter hullerne i velfærdsstatens sociale sikkerhedsnet, er de ikke samfundets fjende nummer 1. Det er simpel afmagt, når politikerne fortsætter med at sparke ned ad mod de arbejdsløse, som er blevet tidens bekvemme prügelknabe. Det er ikke dem, der har født den globale finanskrise, og det heller ikke dem, der har tvunget helt almindelige danskere til at gå fra hus og hjem i de sidste år. Tidens virkelig snyltere, moralsk berøvede og sande samfundsfjender er de ’slipsedrenge’, hvis økonomiske berigelse alene skabes på kanten af loven.

Så sent som i går beskrev flere medier, hvordan slipsedrenge fra kapitalfonden Altor Equity Partners har ført millionbeløb i skattely, for hvad der kan give dem en ekstra skatteregning på 10-20 mio. kr. Sagerne er ufatteligt mange og dækker mange forskellige typer af lyssky adfærd. På nuværende tidspunkt føres der ifølge SKAT sager mod 11.000 personer og virksomheder, hvoraf de første 800 allerede fået ekstraregninger for 735 mio. kr. og 300 straffes med bøde eller fængsel. Samlet set vurderer den internationale organisation Tax Justice Network, at skattemyndigheder verden over på grund af kapitalflugt fra private virksomheder mister omkring 250 milliarder dollar om året.

Det er således markedets disciple, der via skatteunddragelse, børsmanipulation og klassisk bondefangeri udgør de sande samfundsfjender. Særligt på dagen, hvor det er fire år siden, at Lehman Brothers krakkede burde vi måske investere vores moralske forargelse i ’finanskapitalismens lyssky slipsedrenge’.