Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Samfundsansvar bliver straffet

»Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal nogle ting foregå på andre måder. Flere af os skal bidrage ved at være på arbejdsmarkedet.«

21debAmalieUtzon.jpg
Amalie Utzon, Ungdommens Røde Kors Fold sammen
Læs mere

Kan ungdommen forandre via handling? I Ungdommens Røde Kors oplever vi det hver dag. Unge, som tager turen til en psykiatrisk afdeling for at være sammen med unge indlagte. Unge som bygger venskaber med unge hjemløse. Unge, som via handling viser, at der er et fællesskab, uanset om du er asylansøger, tidligere kriminel eller ensom.

»Omdrejningspunktet for demokratiet er netop det faktum, at vi alle hver især medvirker til at skabe det samfund og liv, vi ønsker. Det er ikke noget, som kan udliciteres til andre.« Sådan lyder det i DUF’s strategi om unge og demokrati. Og det tager mange unge alvorligt. De mener, at skabelsen af demokratiet ikke alene kan overlades til politisk snak. Man må selv handle for at skabe det samfund og liv, man ønsker.

Ungdommen beskyldes ofte for at være egocentreret. Heldigvis er der en stor del af ungdommen, der insisterer på at udfordre det ego-billede. Det er unge, der engagerer sig i at samle andre unge i forpligtende fællesskaber. Det sker i filmklubber, og idrætsforeninger, eller hvor borgere finder logi og mad til hjemløse på eget initiativ.

Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal nogle ting foregå på andre måder. Flere af os skal bidrage ved at være på arbejdsmarkedet. Men der er ikke altid plads på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet til dem, der har anderledes forudsætninger. Derfor er det afgørende at få dem, der står uden for, med i positive fællesskaber. Fællesskaber kan skabe rammer og forløse potentialer.

Der er ræson i at investere i initiativer, som skaber muligheder for dem der står uden for fællesskabet. Det virker derfor meget lidt gennemtænkt, når Dansk Ungdoms Fællesråds styrelse, som man har kunnet læse i BT og Altinget, vil skære i andelen af tipsmidler, der skal gå til ungdomsorganisationer, som udfører en frivillig social indsats. Flertallet i DUFs styrelse har besluttet, at organisationerne ikke er lige så demokratiserende og samfundsengagerende, som eksempelvis ungdomspartier og spejdere. DUFs styrelse har besluttet, at disse organisationer hvert år skal have bestemt deres tilskud af et politisk udvalg ud fra meget løse kriterier.

For os drejer det sig om op imod to mio. kr. mindre i tilskud om året. Selv om vi kan bryste os af at være Danmarks største humanitære ungdomsorganisation med en sund økonomi, er det et stort slag for dem, der må undvære vores indsats. Hos os mødes 17.000 børn og unge hvert år i forpligtende fællesskaber. En stor del har ikke oplevet at være del af et fællesskab, før de mødte os. Det er børn og unge, som er i risikozonen for ikke at komme ind i samfundet. Det er børn og unge, der sjældent oplever at være noget særligt for nogen.

Mange af de unge vælger selv, lige så snart de har overskud til det, at engagere sig i andre, som står uden for. Det er de unge og den bevægelse, som DUF ikke anser som samfundsengagerende. Det er succesen med at tage samfundsansvar, som DUF vil straffe økonomisk. Det kan godt være, at DUF ikke kan få øje på at unge strømmer til de aktivt handlende organisationer. Men det kan ungdommen heldigvis selv få øje på. Jeg tror på, at ungdommen kan forandre samfundet via handling – og ikke kun via snak. Vi er klar til at finde en fornuftig løsning. Er DUF?