Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Salafister og racister er farlige

Yildiz Akdogan: For nylig rystede en ung mand hele Frankrig med sine umenneskelige handlinger. Toulouse-manden, som manden bliver kaldt, var ikke bare muslim, men tilhørte også den mest radikale retning inden for islam, salafismen.

Yildiz Akdogan, Cand.scient.pol., tidligere MF (S) Fold sammen
Læs mere

Denne information om terroristen satte ikke bare gang i den franske udlændingedebat, men har også skubbet den til højre for Sarkozy. Den højreorienterede Marie Le Pen har gladeligt kastet sig over debatten. Timingen og hændelsen kunne ikke være bedre for Le Pen, der kandiderer til præsidentposten med en politisk dagsorden, der kører på en ekstrem version af fransk nationalisme.

Men én ting er, hvad skruppelløse populistiske politikere bruger denne tragiske begivenhed til, noget andet er at forholde sig til Toulouse-mandens motiver.

Hvad får en ung fransk mand af algerisk afstamning til at myrde uskyldige mennesker, heriblandt børn, filme det og retfærdiggøre denne barbariske handling i religionens navn og had mod Vesten?

For mindre end et år siden oplevede vi en anden terrorist, Breivik, gøre noget lignende og retfærdiggøre det i ideologiens navn. Han ønskede ikke et multietnisk/kulturelt Norge og var derfor ’nødt til at stoppe det’ ved bl.a. at myrde socialdemokratiske ungdomsmedlemmer. Fælles for begge terrorister er, at de er drevet af deres had mod henholdsvis islam og Vesten - og en misforstået fortolkning af tro og ideologi, og at de er parat til at handle for deres sag.

Netop viljen til handling gør sådanne typer ekstremt farlige for deres omgivelser. Men fordi disse racister og salafister fylder så lidt i den offentlige debat, har vi svært ved at tage dem alvorligt.

En nylig demonstration, hvor et par hundrede højreorienterede racister samledes i Aarhus for at vise deres foragt for islam og islamisering, blev mødt af ca. 3.000 moddemonstranter, hvilket er positivt. Men det gør ikke de par hundrede fremmødte mindre farlige eller dumme, tværtimod. De bruger de demokratiske spilleregler såsom forsamlingsfrihed og ytringsfrihed til at køre hetz mod ikke-ligesindede! Det samme kan siges om salafisterne, hvor jeg oplevede deres hetz og chikane mod min person under valgkampen. Det var 10-15 unge mænd, der både vandaliserede mine valgplakater og stod ved bestemte valgsteder og agerede imod valgdeltagelsen over for borgere med muslimsk baggrund. Ifølge deres tro strider demokratiet mod islam. Disse unge blev af en række professionelle og endda en enkelt borgmester på Københavns Rådhus negligeret som »et par utilpassede unge«, og netop det er farligt.

Læren fra både Frankrig og Norge må være: 1. ikke at bruge disse enkelte begivenheder til at lave populistisk politik på. 2. ikke at negligere disse gruppers dagsorden og motiver - slet ikke i ytringsfrihedens navn, hvor det hedder sig ’når de får lov til at demonstrere og ytre hadske tanker, så tyr de ikke til farlige hændelser’. De er farlige og bør tages alvorligt, hvad enten de er ti eller hundrede.

Der skal holdes tæt øje med dem. De er ikke bare en flok utilpassede unge - muligvis var Toulouseterroristen også »bare« en utilpasset ung, men hans handlinger har efterladt sig store ar og får store konsekvenser.