Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Sagen om Mathias bør ikke dø, før hele sandheden er kommet frem

Foto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

3. april viste DR1 dokumentaren »Vores drenges sidste døgn«, der beskriver tre rystende sygehistorier fra Region Hovedstaden, som alle drejede sig om meningitis hos tre teenagedrenge, Hans, Mathias og Christoffer, hvor forkert diagnostik og for sen behandling formentlig kostede dem livet. De fik derfor »ikke chancen for at overleve,« som en af forældrene meget rammende udtrykte det.

Forældrene og de syge drenge gjorde alt det rigtige i deres kontakt til lægevagt og hospitaler, men alligevel gik det galt. Sundhedspersonalet troede mere på blodprøvesvar end på patienternes kliniske symptomer og afventede prøvesvar fremfor at sætte patienterne i behandling på mistanke om meningokoksygdom. Man dør ikke af en antibiotikabehandling, men man dør af ubehandlet meningitis med blodforgiftning, så burde man ikke i sådanne situationer lade tvivlen om diagnosen komme patienten til gode?

Forældrene til en af drengene, Mathias, har siden gennem aktindsigt forsøgt at få den fulde sandhed om sønnens sygeforløb, så sundhedsvæsenets ansatte kan lære af deres fejl, og lignende svigt kan forhindres i fremtiden. Det har øjensynlig været en lang og vanskelig proces at søge at komme til bunds i sagen, selv om faglige eksperter fra Københavns og Århus Universitet, der havde haft adgang til journaloptagelser, alarmopkald og anden dokumentation, havde fremsat utvetydig kritik af sygdomsforløbet.

DR1 fulgte 21. maj op på sagen. Det viser sig, at de ansvarlige på Herlev Hospital næsten 1,5 år efter Mathias’ død mangler at udføre den kerneårsagsanalyse, der er krav om i Region Hovedstaden ved alvorlige og dødelige utilsigtede hændelser. Direktionen på Herlev Hospital mener, at hospitalet internt har undersøgt sagen tilstrækkeligt og taget fremadrettede initiativer, der imidlertid er underkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed, som har sat Herlevs Børne- og Ungdomsafdeling under tilsyn.

Hele sagens forløb har givet Mathias’ forældre det indtryk, »at lige siden den tragiske nat har Herlev Hospital mere forsøgt at bremse opklaringen til egen fordel – end forsøgt at tage ved lære.« Dette indtryk understøttes af indholdet i en opfølgende samtale efter Mathias’ død, hvor båndoptagelsen ifølge en sundhedsjurist fra Odense Universitet kan tolkes som, at »lægerne forsøgte at få forældrene til at lade være med at klage…idet man så ville stoppe sagen.«

I givet fald er det ikke blot Mathias’ sygeforløb på Herlev, der er noget galt med – det er »hele kulturen, når der begås alvorlige fejl.«

Det er godt, at regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen nu skærer igennem og erklærer, at hun er uenig med Herlev Hospital i deres håndtering af sagen, som hun vurderer som utilstrækkeligt undersøgt. For sagen om Mathias vil ikke dø, før hans forældre føler, at de har fået den fulde sandhed om hele forløbet, som de så ihærdigt det seneste 1,5 år har kæmpet for at få frem.