Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Sådan undgår du at tale om virkeligheden

klummefoto byline Eva Agnete Selsing debat Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidens store brudflade er virkeligheden. Den grimme, alt for menneskelige og politisk ukorrekte virkelighed. Især de emner, der angår den skæbnesvangre indvandring siden 1983.

Der former sig to lejre: Dem, der insisterer på, at 2+2 er fire, og så dem, der mener, at 2+2 sagtens kan være fem, otte eller en grøn hest med vinger (og at regnestykker i øvrigt er racistiske). Den sidste gruppe – virkelighedshadernes – fineste våben er, udover fornægtelse af fakta, forskydning af enhver ikke-rar debat.

Som en service til de interesserede har jeg derfor samlet de mest udbredte debatforskydningsfloskler fra dette, overvejende røde, segment. De bruges i stedet for argumenter, for at sabotere den meningsfulde, saglige udveksling. Værsåartig:

Ført har vi debatsabotagens urmoder: »Man må ikke generalisere.« Sætningen betyder, oversat til ærligt sprog, »du må ikke tale kritisk om dette,« og er den mest anvendte debatforskyder. Og hvor forskydes man så hen? Til nonsens-land.

Vi er nede på krybdyrniveau her – samfundsdebat uden generaliseringer er en umulighed, simpelthen, og det ved afsenderen godt. Det særligt givende for debatsabotøren her er nemlig den tid, du skal bruge på at forklare trivialiteter (såsom at det ikke er alle individer i kategorien »hest«, der bruges til dressur). Tid, der går fra den egentlige, vigtige ordveksling om virkeligheden.

Så er der »du skal tale pænt«, også kendt som »Tonen«. Et retorisk greb, der alt for ofte tages for et seriøst argument. Det er det dog sjældent, undtaget, måske, ved arrangementer i Dydsetisk selskab eller Emma Gad-fanklubben. Tonen er ikke væsentlig for diskussion af empiri om for eksempel voldelige indvandrere. Volden er der. Vi ved, hvem der desværre ofte begår den. Vi ved, at vi bliver nødt til at stoppe den, og det lader sig ikke gøre, medmindre vi taler åbent derom. Kendsgerningerne forsvinder jo ikke, bare fordi vi drysser sukker på. Det ved sabotøren også godt, men hun er ligeglad. Volden, opsplitningen, den sociale kontrol og undertrykkelsen på gadeplan – det er ikke så vigtigt. Hendes hjerte banker kun for de pæne ord, så kan de faktiske skæbner derude rende og hoppe.

Til sidst har vi den salonfæhige generalisering: »Jeg fordømmer al vold, al ondskab, uanset hvor den kommer fra.« Her forskydes debatten fra de partikulære, reale problemer, til et generelt, abstrakt spørgsmål om godt versus ondt. Som kampen for minoriteters rettigheder som svar på den omsiggribende arabiske jødefjendtlighed. Vi går med andre ord fra et faktisk, akut problem, til noget teoretisk og eviggyldigt, hvorved den konkrete anledning opløses.

Ved at gøre al vold til noget lige slemt kan sabotøren have held til at overbevise folk om, at eksempelvis de afstumpede overfald, vi har set i Danmark de senere årtier, ikke er værre og mere påtrængende end eksempelvis blodsudgydelserne under Slaget ved Hastings i 1066. For vold er jo vold, som det så klogt hedder.

Politiken skriver jævnligt om højrefløjens store sejr, og de rødes forsmædelige nederlag i værdidebatten. Der er en sammenhæng mellem det og debatsabotagenumrene. For hvis man føler i sin æggestok, at man har ret, men hverken evner at analysere eller argumentere, hvad i alverden skal man så gøre?

Redningen bliver debatforskydningerne. Et udtryk for de venstreorienteredes afmagt.