Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Sådan bliver den nye verden efter Trumps revolution

Globaliseringen, som har styret verden i årtier, er ved vejs ende. Men hvad kommer efter?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi står ved porten til en ny verden. Det, vi bare ikke ved, er, hvad der befinder sig på den anden side, når vi trykker håndtaget ned og går ind i den. Det er den fornemmelse, man sidder med efter Donald Trumps overbevisende valgsejr i tirsdags.

Som ved enhver revolution er den nemmeste del at fjerne magthaverne, jage despoterne ud af byen, kappe hovedet af kejseren og lægge den gamle orden for had. »Hillary hører til i et fængsel,« gentog den kommende præsident i valgkampen, mens lyden af guillotinen på Bastillepladsen kunne høres i det fjerne. Det er, når den nye verden skal defineres, at problemerne og paradokserne melder sig. Og det er først der, at borgerkrigene får tilført alt for meget eksplosiv brændstof.

Trump er valgt på at ville smadre det etablerede system i Washington, internationale aftaler, globale organisationer, frihandel og klimaaftaler, de »korrupte« pengestrømme til politikerne og meget andet. Alt det, den gamle verden stod for. Og der stod Hillary Clinton som en del af møblementet og ville bare flytte lidt rundt på billederne på væggen.

'

»Det er en historisk sejr, en revolution. Vi vil også give vores land tilbage til hollænderne,« sagde hollandske Geert Wilders i en begejstret kommentar til valgresultatet. De europæiske populistiske bevægelser vil nyde godt af dette patriotiske forår, mente han, og andre fra hans del af det politiske spektrum fulgte trop. Imens gik demonstranter på gaden i de store amerikanske byer og råbte, at Trump ikke var deres præsident. Og popsangeren Katy Perry opfordrede til modstand i sine tweets: »Vi vil ikke være tavse«, »Revolutionen kommer«, »Rejs jer« og »Al magt til folket«, skrev hun. Hvis Trump står for revolutionen må Perrys være en kontrarevolution.

Alt det som har styret verden i årtier er på vej på historiens mødding: Globalisering, multikulturel sameksistens, frihandel, fri bevægelighed for alt over landegrænserne. Det er det, der står på skiltene og de vrede bannere med de to ord »ned med« foran. Derfor bliver man nødt til at spørge, hvad der er på den anden side af porten. Hvad er det for en virkelighed, der tegner sig, når revolutionen er gennemført, og de gamle hoveder er kappet af. Her er tre bud:

Tilbagerulning af verden

Det første bud på en verden bag porten, kunne man kalde tilbagerulning. Hvis Trump skal genskabe arbejdspladser til den vrede hvide middelklasse og genåbne kulminerne, så de igen kan stå op og smøre madpakker og trække i deres blå kedeldragter og orange veste, så kræver det en enorm omvæltning, som handler om at droppe import af billige varer og international konkurrence, at genforhandle frihandelsaftaler, sætte en stopper for outsourcing af arbejdspladser, bygge mure, så konkurrerende udenlandsk arbejdskraft ikke kan komme ind i landet. Brexit viste vejen, grænsekontrol, toldmure og udvisninger af udlændinge er andre elementer.

Når Wall Street umiddelbart reagerede kraftigt på valget af Trump, og pundet styrtdykkede efter Brexit, så er det fordi, at tilbagerulningen er en politik, der bremser væksten og gør os fattigere. Det er ikke kun noget, de hysteriske kællinger på børsen mener, det understøttes helt igennem af al økonomisk teori. Så hvis revolutionen ikke bare skal være en skinmanøvre, der piller lidt i hjørnerne af frihandelsaftalen NAFTA, så er den nye verden en fattigere verden. Er de klar til det i det amerikanske rustbælte, er hollænderne, er briterne i det nordlige England? Hvis prisen for at få de gode gamle jobs tilbage er mindre velstand, er det så den rigtige revolution? Er det det, der skal gøre »America great again«?

Økologernes nye verden

Andre kæmper for en anden post-revolutionær verden bag porten. Over for »tilbagerullerne« står »økologerne«, som mindst lige så længe har set frem til det patriotiske forår. Når det gamle system skal smadres og den væmmelige globalisering rulles tilbage, så åbner der sig en ny verden: Den kødløse, bilfri, selvforsynende og bæredygtige verden. Når et stop for frihandel har fået lukket grænserne og sat verdenshandelen på stand by, så er det en sejr. Fordi det sviner for meget at transportere toiletsæder i hård plast hele vejen fra Kina til Miami og Middelfart, så er det bedre at snitte dem selv. Og når der er lukket ned for børsspekulanterne på Wall Street, så begynder livet for alvor. Måske et liv under lidt mere beskedne kår og måske med mange begrænsninger og restriktioner, men et mere simpelt og samvittighedsfuldt liv. I kampen mod stygge bogstavkombinationer som TTIP og CETA, EU og NAFTA står økologerne og tilbagerullerne sammen.

Mere af det samme

Det sidste bud på, hvilken verden der gemmer sig bag porten, er måske lidt nedslående for de revolutionære. Det er nemlig, at der blot er mere af det samme. Nok står vi ved porten til en ny verden, men den er ikke meget anderledes end den, vi kommer fra. For al den der snak om revolution, patriotisme, de onde elitære magthavere og at smadre systemet, var kun et skuespil, der skulle opføres for at vinde magten. Når den britiske premierminister Theresa May finder ud af, hvor dyrt det er at melde sig ud, så finder hun på en ny EU-light løsning. Og når Donald Trump opdager, at en mur mod Mexico ikke gør den store forskel, så længe man kan grave tunneler, så vil han også opgive den ligesom en genforhandling af handelsaftalerne med Kina, Mexico og Europa. Omkostningerne var for store. Trump, dem der talte for Brexit og ligesindede har skubbet til paranoiaen og vreden og vundet big time. Når de selv har siddet på magten i nogle år, opgivet de revolutionære tanker og blot forvalter den samme verden, fordi den måske ikke er så dumt tænkt endda, så kommer der en ny revolution, en ny bevægelse, som tilbyder at smadre al korruption og magtsyge.