Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Så vær dog seriøs

Den vakse nyhedsforbruger er måske blevet opmærksom på forskellige politiske happenings foranstaltet af et nyt dansk parti. Partiet hedder Dukke Partiet. De har blandt sunget operasang i Folketinget med en tekst bestående af citater fra blandt andre Lars Løkke Rasmussen, hvor han undskylder sine dyre flyrejser, og fra Anette Vilhelmsen, hvor hun lover en million kroner væk sådan kvit og frit! Nogle af initiativtagerne er trådt frem i landets medier og ladet sig interviewe med masker på. Det falder åbenbart i enhver generations lod at have politiske dilettanter og spasmagere. I 70’erne var det Solvognen og Røde Mor, der på bedste beskub »bevidstgjorde« den måbende befolkning om kommunismens lyksaligheder. I 80’erne var det Kulørte Klat der med udgangspunkt i BZ bevægelsen forsøgte at ruske lidt op i borgerligheden. Nu har vi så Dukke Partiet. Men i modsætning til de andre politiske dilettanter vil jeg mene, at disse happenings, vi i dag oplever, har en væsentlig pointe og relevans som de andre overhovedet ikke besad.

Pointen med disse happenings er den såre simple, at Dukke Partiet ser som sin fremmeste opgave at afsløre, at politikerne overhovedet ikke beskæftiger sig med politik, men er blevet bevidstløse forvaltere af tidens tendenser. Dette er ikke specielt svært, for de har ganske ret. Desværre. Som det står nævnt på Dukke Partiets hjemmeside, så er de trætte af politikere, der tænkere mere i at angribe andre politikeres troværdighed uden selv at tage ansvar, trætte af politikere, der hellere vil deltage i Vild med dans, kokkeprogrammer og anden hjernedød underholdning, trætte af politiker der hellere lytter til spindoktorer og fokusgruppeinterviews end at lytte til og tale med deres egne vælgere, trætte af politikere, der aldrig har været uden for Christiansborgs mure og haft et ganske almindeligt job endsige fået en uddannelse etc.

Ja, Dukke Partiet vil bare gerne have, at vores poltikere lever op til deres ansvar, det vil sige, at de handler og tænker som politikere. Og hvor har Dukke Partiet dog ret. Det store flertal af danske partier er mere optaget af form, formidling, tilsvining og designerpolitik. Næsten alle partier ønsker magten for magtens egen skyld og har glemt deres eget ideologiske udgangspunkt. De er blevet til forvaltere og bureaukrater af den danske konkurrencestat. Det gælder for både venstreorienterede og højreorienterede partier. Politikerne skal regere, de skal træffe politiske beslutninger, der har rod i de værdier og bekymringer, som befolkningen har. Politikerne skal tage sig selv så alvorligt, at de vil turde det politiske. Som det er nu, er dansk politik blevet til harmløs underholdning og har mistet enhver form for seriøsitet. Politikere snyder, lyver og bedrager befolkningen og man kan kun håbe på, at Dukke Partiets happenings og manifestationer kan tjene som potentielle øjenåbnere for den danske befolkning. Hvis vi ikke får politikere, der tager deres opgave alvorligt, vil det på sigt undergrave det danske folkestyres legitimitet. Og vi skal huske, at det dyrebareste vi som folk besidder er vores politiske styre, vores danske folkestyre, og det er vel at mærke et styre, som politikerne nu er ved at sætte over styr.