Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Så tænk dog nordisk

Bertel Haarder: Lad os få et klart budskab fra den nordiske forsvarskonference i Helsinki 30. sept., der følger op på konferencen med Stoltenberg i København for et år siden. Den Kolde Krigs ophør har fjernet enhver hindring for nordisk forsvarssamarbejde. Hvad venter vi på?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke sært, at Danmark har svært ved at overvåge hele det enorme grønlandske område. Rigsrevisionens og Statsrevisorernes har med god grund kritiseret det manglende beredskab. Men hvorfor i alverden peger de ikke på muligheden for en fælles nordisk indsats? De nordiske lande har for et halvt år siden etableret et samarbejde om luftovervågningen over Island. - Hvorfor tænker ingen på, at vi også kan hjælpes ad, når det gælder Grønland og det øvrige arktiske område?

De nordiske lande er tilsammen den 10. stærkeste økonomi i verden. Vore samlede luftstridskræfter er større end Frankrigs, større end Storbritanniens, større end Tysklands. Hvornår holder vi op med at tænke småt i hver vor egen lille kasse! Den tidligere norske udenrigsminister, Thorvald Stoltenberg, har for fire år siden foreslået en fælles nordisk maritim indsatsenhed. Det er punkt fire i den såkaldte Stoltenberg-apport, hvor det bl.a. hedder:

»Det foreslås, at der etableres en fælles nordisk maritim indsatsenhed med en fælles nordisk isbryder kapacitet og et fælles nordisk ledelses apparat for nordiske kystvagter og redningstjenester.«

Det er jo svaret, når statsrevisorerne kritiserer, at »forsvarets indsats med at overvåge havmiljøet har været utilstrækkelig« og »ikke i alle tilfælde er tilpasset de ændrede risici for mennesker og miljø, som følger af den øgede sejlads i de grønlandske farvande.«

Tidligere har chefen for Arktisk Kommando, Generalmajor Stig Østergaard Nielsen, advaret om ringe dansk overvågning af det enorme område i Arktis på grund af mangel på både satellit- og radarovervågning. - Igen kan man finde svaret i Stoltenberg-rapporten, der foreslår en fælles nordisk indsats i form af et fælles nordisk satellitsystem i polar bane inden 2020 (punkt 5). Lad os dog tænke nordisk. Det er hverken NATO eller forsvarscheferne, der bremser det. Det ved jeg fra flere møder og samråd med den danske og svenske forsvarsledelse. Problemet er politisk træghed og mangel på visioner – og Rigsrevisionen er åbenbart ikke til nogen hjælp.

Lad os få et klart budskab fra den nordiske forsvarskonference i Helsinki 30. sept., der følger op på konferencen med Stoltenberg i København for et år siden. Den Kolde Krigs ophør har fjernet enhver hindring for nordisk forsvarssamarbejde. Hvad venter vi på?